bezár
 

zene

2014. 03. 31.
Átadták a Fischer Annie-, Kodály Zoltán- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonegy fiatal hangszeres és énekes szólista, zeneszerző, zenetudós, valamint dzsessz előadóművész vehette át hétfőn Halász János kultúráért felelős államtitkártól a Fischer Annie-, Kodály Zoltán- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjakat, amelyek keretében összesen 27 millió forinttal támogatják a fiatalok pályakezdését egy éven át.

prae.hu

"Az állam tehetséget nem tud adni, de józansággal, figyelemmel támogatni tudja a tehetséges fiatal művészek kibontakozását" - mondta Halász János a gálahangversennyel egybekötött, ünnepélyes átadáson a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar állam körülbelül 100 fiatal művész munkáját támogatja minden évben havonta átlagosan 100 ezer forintos ösztöndíjakkal.

A három zenei pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hirdette meg, a program szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft., amely az adminisztratív feladatok mellett tanácsadással, fellépések szervezésével segíti az ösztöndíjasok munkáját. A pályázatokat minden év első hónapjaiban írják ki.

Az idén száz éve született Fischer Annie háromszoros Kossuth-díjas zongoraművészről, zenepedagógusról elnevezett ösztöndíjat 1998-ban alapította az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Idén a 1984. január 1-je után született hangszeres és énekes szólisták pályázhattak, végül 10 fiatal részesült ebben az ösztöndíjban: Birtalan Zsolt (zongora), Fülep Máté (ének), Horváth Péter (klarinét), Környei Miklós (gitár), Palojtay János (zongora), Taraszova Krisztina (zongora), Bódi Zsófia (ének), Kerek Erzsébet (zongora), Márton Orsolya (hegedű) és Simon Dávid (fuvola).

A Kodály Zoltánról elnevezett zenei alkotói ösztöndíjat 1984-ben alapították fiatal zeneszerzők, zenetudósok és zenekritikusok részére. Idén az 1979. január 1-je után születettek pályázhattak, illetve azok az 1977. január 1-je után született korábbi ösztöndíjasok, akik még nem töltötték ki a három ösztöndíjas periódust. Idén 8 személy részesült Kodály-ösztöndíjban, 7 zeneszerző - Dargai Marcell, Derecskei András, Horváth Bálint, Kedves Csanád, Matkó Tamás, Zarándy Ákos ás Wettl Mátyás -, illetve 1 muzikológus, Galambosné Riskó Kata.

Az 1997-ben elhunyt Lakatos Ablakos Dezső altszaxofonosról nevezték el a dzsessz előadóművészeti ösztöndíjat. Idén az 1979. január 1-je után születettek pályázhattak erre az ösztöndíjra, amelyben ezúttal három zenész részesült: Lakatos Pecek Krisztián (bőgő), Pozsár Máté (zongora) és Vörös Janka (ének).

A 2014-es ösztöndíjak átadásával egybekötött, hagyományteremtő szándékkal megrendezett gálahangversenyen régi és új ösztöndíjasok léptek fel a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés