bezár
 

zene

2014. 03. 27.
Devich Gergely képviseli hazánkat Kölnben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy 15 éves gordonkaművész, Devich Gergely képviseli Magyarországot a 17. Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén, amelyet Kölnben rendeznek meg május 26-tól 31-ig.

prae.hu

 Az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyét (The Eurovision Young Musicians Competition) 1982-ben alapította az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU - European Broadcasting Union), amelynek a magyar közmédia is tagja. A viadal az Eurovíziós Dalfesztivál komolyzenei "kistestvére".

Magyarország eddig két alkalommal nevezett be a kétévente más-más városban megrendezett versenybe, 1994-ben Faragó Márk zongorista, 2000-ben Rácz Ödön nagybőgős képviselte hazánkat, mindkét fiatal jól szerepelt és bejutott a döntőbe - tájékoztatta az MTI-t a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája.

A 2014-es versenyen 14 tagország indít különböző hangszereken játszó fiatal muzsikust: Ausztria, Horvátország, Görögország, Németország, Moldova, Lengyelország, Szlovénia, Norvégia, Málta, Svédország, Portugália, Csehország, Hollandia és Magyarország. Több országban nemzeti válogatót is rendeztek, de a versenykiírás szerint ez nem kötelező. Néhány országban még nem is dőlt el végleg, hogy ki utazik majd Kölnbe.

A 20 év alatti muzsikusok Kölnben két fordulóban mérettetnek meg. Az interneten közvetített elődöntőben negyed órát játszhatnak (aki igényli, zongorakísérettel), majd a televízió nyilvánossága előtt zajló döntőben öt percet muzsikálhatnak zenekari kísérettel a híres kölni dóm előtt felállítandó hatalmas szabadtéri színpadon. A rangos nemzetközi zsűri a két forduló alapján dönt a díjazottakról.

Devich Gergelyt az MTVA kérte fel, hogy vállalja hazánk képviseletét a versenyen. A 15 éves gordonkaművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára jár, a különleges tehetségek osztályába, tanára Mező László. Nyolcévesen kezdett csellózni. A zuglói Szent István Király Zeneiskolában Antók Zsuzsanna növendéke volt. Két alkalommal is megnyerte az Országos Friss Antal Gordonkaversenyt. Egyike volt a Budapesti Fesztiválzenekar által kiírt országos zenei verseny győzteseinek, így felléphetett szólistaként a világhírű együttes élén, Fischer Iván vezényletével. A szlovákiai Dolny Kubinban rendezett nemzetközi versenyen II. díjat, az olaszországi Legnagóban rendezett viadalon I. díjat nyert.

Kokas Katalin meghívására Devich Gergely fellépett Kocsis Zoltán zongoraművésszel a Kaposvári Kamarazenei Fesztiválon. 2012-ben a Zuglói Filharmónia élén Dohnányi Gordonkaversenyét adhatta elő a Művészetek Palotájában, Záborszky Kálmán vezényletével, majd 2013-ban ugyanitt Kocsis Zoltán születésnapi gálakoncertjének egyik szólistája lehetett. Csellózott a Zeneakadémia felújított épületének ünnepi megnyitó gálaestjén és a 30 éves Fesztiválzenekar jubileumi hangversenyén.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon szombaton Maxim Rysanov brácsaművész partnereként lép fel a Pesti Vigadóban.
Az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén Devich Gergely Haydn-, Liszt- és Bartók-műveket játszik édesanyja, Kovalszki Mária zongorakíséretével, illetve a május 31-i döntőben, amelyet a magyar közmédia (M2) is élőben közvetít, Saint-Saens Allegro appassionato című darabját adja elő.

Már eldőlt, hogy Kölnben lesz még egy csellista, a portugál versenyző. A csehek egy 12, a lengyelek egy 17 esztendős harmonikást, az osztrákok egy kínai származású hegedűművészt indítanak a viadalon. A görögök egy gitárost, a szlovénok egy zongoristát, a svédek egy brácsást küldenek Kölnbe.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés