bezár
 

zene

2014. 03. 22.
Bartók-előadás és dzsesszkoncert a Londoni Magyar Kulturális Központban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jessica Duchen brit író, komolyzenei szakértő Bartók Béla születésének március 25-én esedékes 133. évfordulója alkalmából tart előadást kedden a Londoni Magyar Kulturális Központban, ahol pénteken a magyar Triád zenekar dzsesszkoncertje is várja az érdeklődőket.

prae.hu

Jessica Duchen, a The Independent című brit lap komolyzenei szakértője a Magyar Mind című szabadegyetemi előadássorozat keretében a magyar zene iránti szenvedélyéről, a magyar klasszikus zenei képzés hagyományairól, valamint Bartók Béla munkásságáról beszél - közölte a londoni intézet az MTI-vel.

A szakértő How I learned to stop worrying and love Bartók (Rájöttem, hogy nem kell félni Bartóktól, meg is lehet szeretni) című előadása közben két brit művész, Viv McLean zongorista és David LePage hegedűművész tolmácsolásában részletek hangzanak el Bartók és más magyar zeneszerzők műveiből.

Jessica Duchennek rendkívül sokoldalú szerző, újságíró, komolyzenei kommentátor és kritikus. Munkái között nemcsak regények, de biográfiák, színdarabok és zenei programajánlók is szerepelnek. Rendszeresen részt vesz a BBC Radio 3 műsorainak szerkesztésében. Harmadik könyve Hungarian Dances címmel jelent meg. Magyarul a kötet N. Simonyi Ágnes fordításában, a Kossuth Kiadó gondozásában Magyar táncok címmel látott napvilágot 2008-ban.

David Le Page elnyerte a BBC Az Év Fiatal Muzsikusa címet, valamint a Nemzetközi Yehudi Menuhin Versenyt is. 1999-ben a Swan Zenekar vezetőjévé választották, emellett ő az elnöke az európai vonóshangszer-tanárok egyesületének. Viv McLean 2002-ben első díjat nyert a barcelonai Maira Canals Nemzetközi Zongoraversenyen. Fiatal kora ellenére az Egyesült Királyság minden jelentősebb koncerttermében és a világ számos más pontján volt már alkalma játszani.

A Londoni Magyar Kulturális Központ Magyar Mind előadássorozata brit szakértők tolmácsolásában, különböző aspektusokból mutatja be a brit közönségnek a magyar kultúrát, képző- és filmművészetet, zenét, építészetet, nyelvészetet és sok más izgalmas témakört.

Pénteken három fiatal magyar dzsesszzenész, a zongorista Oláh Tzumó Árpád, az alt-szaxofonos Bacsó Kristóf, valamint Juhász Márton dobos koncertje várja az érdeklődőket. A zenekar repertoárjában Bacsó Kristóf (Modern Art Orchestra, Oláh Kálmán Sextet) szerzeményei mellett fontos szerepet kapnak a közös improvizációk - olvasható az intézet tájékoztatójában.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés