bezár
 

art&design

2014. 03. 19.
Két évre bezár a győri Apátúr-ház, költöznek a helytörténeti kiállítások
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A felújítási, bővítési munkálatok miatt ma nyit ki utoljára, majd csaknem két évig zárva tart a győri Apátúr-ház.

prae.hu

Grászli Bernadett, az egykori megyei múzeumot is magában foglaló Rómer Flóris Városi Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója azt közölte az MTI-vel, hogy a keddi Rómer Flóris-emléküléssel búcsúztak el egy időre az épülettől, amelyet a Múzeumok éjszakáján már üres állapotában tekinthet meg a nagyközönség, építészek és kutatók vezetésével.

Nem marad azonban helytörténeti kiállítás nélkül a város - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a Magyar Ispitában és az Esterházy-palota aulájában folyamatosan lesznek Győr múltját bemutató tárlatok. Ezek közül kiemelte a Győri Ágyúgyár, a szóda, a Győri Automobilklub vagy a 300 éve a városban kivégzett Géczy Julianna, ismertebb nevén a lőcsei fehér asszony történetét bemutató tárlatokat.

Az igazgató elmondta, hogy hamarosan megkezdik az itt őrzött tárgyak csomagolását, elszállítását, valamint a korábban többször átalakított, nemegyszer a szükséges dokumentációs munka nélkül felújított, legutóbb 1983-ban renovált épület falainak kutatását.

Hangsúlyozta, hogy amit lehet, azt eredeti állapotába állítják vissza. Példaként említette, hogy a ház ma díszteremként szolgáló egykori ebédlőjében korhű állapotok maradtak meg, ugyanakkor mostanra már semmi sem látható az apáti lakosztály freskóciklusaiból.

Szólt arról is, hogy a 2016 tavaszán ismét megnyíló múzeum új állandó kiállítása a Városmozaik - Győr az itt élők szemével mottó köré szerveződik; az országos jelentőségű múzeumi anyag birtokában az életmódtörténeten keresztül kívánják bemutatni a terület múltját.

Múlt csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be Fekete Dávid alpolgármester (Fidesz-KDNP), hogy mintegy két és fél milliárd forintos program keretében újul meg az Apátúr-ház.
Közlése szerint a komplex rehabilitáció eredményeként az állandó kiállítás területe jelentősen, az időszaki tárlatoké több mint kétszeresére növekszik, például azáltal, hogy üvegtetővel lefedik a több mint félezer négyzetméteres belső udvart.

Emellett harminc év után megújul az itt bemutatott állandó kiállítás is. Az alpolgármester emlékeztetett rá: az egykor a pannonhalmi főapát győri rezidenciájaként szolgáló épület történelmi és kulturális szempontból is meghatározó szerepet játszik a belvárosban, amelyet 2006 óta folyamatosan, számos lépésben újított meg a városvezetés.

Domanyik Eszter, a városháza marketing, turizmus és kommunikációs osztályának vezetője a múlt heti eseményen hangsúlyozta: az önkormányzat mindig is kiemelt jelentőséget tulajdonított a múzeumnak, amely egyszerre alkalmas arra, hogy bemutassa Győrt az ide látogatóknak, és hogy erősítse a helyiek lokálpatriotizmusát.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
A teremtett „képzelet” határtalansága

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés