bezár
 

film

2014. 03. 16.
Paolo Sorrentino Oscar-díjas rendező Róma díszpolgára lett
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Díszpolgárságot kapott az olasz fővárosban a Rómáról szóló A nagy szépség című alkotása miatt a nápolyi születésű Paolo Sorrentino rendező, aki Oscar-díjat nyert az idén a külföldi filmek kategóriájában.

prae.hu

A Capitolium-dombon levő városházán Ignazio Marino római főpolgármester adta át a római nőstényfarkassal díszített oklevelet Paolo Sorrentinónak.

"Ha arra gondolok, hogy előttem többek között Alessandro Manzoni olasz író, Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök és Sandro Pertini egykori olasz államfő kapott Rómában díszpolgárságot, felmerül bennem a kérdés, hogy kerülök én ide?" - tréfált Sorrentino a díjátadáson.

A 44 éves rendező arról beszélt, hogy Nápolyt és Rómát a bennük rejlő életerő teszi különleges várossá. "Róma könnyedséget, örömöt és csodálkozást sugároz, és ez az ami szerintem széppé és harmonikussá teszi" - mondta el az Oscar-díjat március 2-án átvevő Paolo Sorrentino, akinek filmje a Rómában megtalálható szépségről és életérzésről szól.

A művész hozzátette: a művészet a világra való csodálkozást és az élet tévedéseit viszi színre és ezzel megkönnyebbülést ajándékoz. A valódi életben azonban nem megkönnyebbülésre van szükség, hanem gyógyítani képes orvosokra és működőképes városokra - fogalmazott Sorrentino.

A munkája miatt Nápolyból Rómába költözött Sorrentino felidézte az olasz fővárosban szerzett tapasztalatait. Elmondta, hogy egyszer Gina Lollobrigida olasz színésznőt összekeverte a nála még idősebb Silvana Pampaninivel, "és Lollobrigida megsértődve egész este nem szólt hozzám".

A nagy szépség című film helyszíneit mutatja be vasárnaptól a római önkormányzat által összeállított három új turista-útvonal (comune.roma.it/cultura). A közel háromórás séták a film főszereplője, Jep Gambardella a Colosseumra néző lakásától indulnak. A filmben Toni Servillo színész játszotta a szerepét.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés