bezár
 

art&design

2014. 03. 15.
Március 15. - Hagyományőrző programokat rendeztek a budai Várban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az erősödő szél ellenére idén is nagyon sokan keresték fel szombaton délelőtt a budai Várat, ahol több helyszínen, minden korosztály számára érdekes, hagyományőrző programokat, kiállításokat, fegyverbemutatókat rendeztek a nemzeti ünnepen.

prae.hu

A programok nagy részét fedett helyszíneken tartották, de - annak ellenére, hogy már dél körül elkezdett felerősödni a szél - több külső helyszínen is csalogatták a gyerekeket népzenével és katonaindulókkal.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára késő délelőtt zsúfolásig megtelt ifjú huszárjelöltekkel. A gyerekek nemcsak honvédtoborzáson és kiképzésen vehettek részt, de játékos formában elsajátíthatták a korabeli céhmesterek tudását is.

A levéltárban rendezett kalandos "időutazás" során a látogatók a folyosókat végigjárva ismerhették meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jelentős színtereit, eseményeit, szereplőit. A levéltár munkatársai készségesen igazították útba a látogatókat, és számos érdekes információt osztottak meg a családokkal az épület történetével kapcsolatban is. Az első emeleti Lovagteremben az intézményben őrzött eredeti 1848-49-es iratokat, köztük a függetlenségi nyilatkozatot, több Petőfi-kéziratot, valamint Leiningen-Westerburg Károly aradi búcsúlevelét is meg lehetett nézni.

A Hadtörténeti Múzeumba érkezőket valódi forradalmi forgatag fogadta: a huszárok teljes fegyverzetben meséltek a gyerekeknek hivatásuk legapróbb részleteiről, de akadtak olyan nagyszülők is, akik unokáikkal együtt hallgatták érdeklődéssel a hadtörténet számukra is ismeretlen fortélyait. A harcos kedvűek szablyavívást tanulhattak vagy fegyverbemutatókon vehettek részt, a kevésbé harcias látogatókat a múzeum Nemzeti Emlékhelyek 1848-49 című fotókiállítása, valamint kokárdakészítő verseny várta.

A Hadik-szobor előtti terület is csordultig megtelt késő délelőtt, ahol a kézművesek portékái mellett Kis Kata és zenekara, valamint a Komlói Pedagógus Kamarakórus műsorát élvezhette a közönség.

A Magyarság Háza ünnepi programjait hagyományos fegyvertáncok tanítása, huszárviselet és fegyverzetbemutató színesítette, amelyre szintén sokan voltak kíváncsiak. A helyszínre igyekvőknek sokszor percekig kellett várakozniuk, hogy bejuthassanak az épületbe, ahol a gyerekek kipróbálhatták a patkódobást, a patkókitartást, a karikaszúrást, a hordólovaglást, de még dolmánygomboló versenyt is rendeztek a korabeli huszárpróbák mintájára. Az érdeklődők a felvidéki Kicsi Hang együttestől katonadalokat tanulhattak, illetve megtekinthették A három leány, a Két koma fogadása és A pletykás asszony című mesejátékokat.

Bár már dél körül elkezdett erősödni a szél, ez nem szegte kedvüket a családoknak, a Szentháromság-szobor talapzatának alját látni sem lehetett az ott pihenőktől.

A Nemzeti Táncszínház Galériájában Megközelítések címmel a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének kiállításával, a Kerengő Galériában pedig Kerekes Zsuzsa, Apró örömök című fotókiállításával várta a családokat. A Magyar Mozdulatművészeti Társulat rövid előadásain és a Mozdulatkórus kora délutáni bemutatóján a hely szűke miatt csak az előre regisztrálók vehettek részt. A későn érkezők így csak a kiállításokat tekinthették meg vagy részt vehettek azon a színháztörténeti sétán, amelyen az épület története mellett számos 18-19. századi művész életútját is megismerhették, köztük az első magyar prímabalerináét, Aranyvári Emíliáét, aki 1848-ban lépett fel először Pesten.

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában 1848 korrajza mellett a gyerekeket történelmi játszóházba, a felnőtteket pedig Nyáry Krisztián előadására várták. Az irodalomtörténész a forradalmárok magánéletébe és szerelmeik történetébe avatta be az látogatókat Huszárik Kata színművész közreműködésével.

Bemutatót tartottak a Honvéd Hagyományőrzők, a Nemzeti dalt pedig korabeli nyomdagépen lehetett kinyomtatni. Akik klasszikus múzeumi élményre vágytak, vezetéssel tekinthették meg A királyi palota a forradalom idején című tárlatot, a Magyar Nemzeti Galériában pedig a 19. századi gyűjteményben szerveztek tárlatvezetéseket a nap folyamán két alkalommal.

A nemzeti ünnepen az Országház is kitárta kapuit: a nyílt napon az érdeklődők megtekinthették a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés