bezár
 

art&design

2014. 03. 14.
Forráskiadvány-sorozatot indít a győri múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Forráskiadvány-sorozatot indít a győri székhelyű Rómer Flóris Városi Művészeti és Történeti Múzeum – közölte az MTI-nek nyilatkozva pénteken az intézmény igazgatója.

prae.hu

Grászli Bernadett elmondta: városi kezelésű, de megyei gyűjtőkörrel is bíró múzeumként a tág értelemben vett helytörténettel és a világesemények itteni leképeződésével egyaránt foglalkoznak; mindkét tematika érvényesül már a következő hónapokban megjelenő köteteikben.
    
Az igazgató hozzátette: évi két-három kötet megjelentetését minden bizonnyal vállalni tudják, és folyamatosan figyelik, milyen pályázati lehetőségeket vehetnek igénybe a munka folytatásához. 
    
A sorozat induló darabja a magyar és német nyelvű, több mint hétszáz oldalas, Hirdetmények, színlapok, aprónyomtatványok  Győr, 1848-1849 című kiadvány, amely a forradalom évfordulójához illeszkedve március 15-re készült el.
    
Ötszáz példányban nyomták a Zsupos Zoltán történész-levéltáros által összeállított válogatást, és várhatóan a következő kötetek is hasonló sorozatban készülnek majd, ez ugyanis az a példányszám, amely racionális költségek mellet képes szolgálni az intézmény tudományos jelenlétét, valamint gyűjteményei feldolgozását, digitális úton közkinccsé tételét – jegyezte meg Grászli Bernadett.
    
Mint elmondta, második kiadványuk egy másik jubileumhoz, az első világháború kitörésének centenáriumához kapcsolódik. A májusban megjelenő kötet Andrássy Ilona grófnő és rokonsága, baráti köre 1914 és 1920 közötti levelezéséből válogat.
    
Kovács Lajos, a kiadvány szerkesztője az MTI-nek elmondta: a Szarajevótól Trianonig címet viselő forrásgyűjteményből nem csupán az világlik majd ki, hogyan élte meg az Osztrák-Magyar Monarchia nem sokkal később hatalmát, nemegyszer vagyonát is vesztő nemessége a világégést, hogyan látta – nemegyszer jó előre – annak lehetséges kimenetelét, megoldási lehetőségeit.
    
A kutató a kiadvány érdekességeként említette, hogy a nemsokára közreadandó levelezés az arisztokrata asszony második férje, gróf Cziráky József Győr-Moson-Sopron megyében, Dénesfán álló kastélyából került elő.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés