bezár
 

építészet

2014. 03. 14.
Bezárhat a FUGA
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Akár a legutóbbi Petri-napok kapcsán is ismerős lehet a FUGA azok számára, akiket az építészet hidegen hagy. A Petőfi Sándor utcai építészeti központ öt év működés után bezárhat, ezzel egy kulturális színfoltot veszít el a város.

Március elsejével a FUGArádió bezárt egy rövid időre, jelenleg konzervadást hallhatunk. Ebből a mozzanatból már sejthető volt, hogy a rádiónak helyet adó építészeti központ is anyagi bajokkal küszködik. A rádió átalakulna önkéntes műsorkészítőkre épülő közösségi adóvá, az alapító szerkesztők nélkül (Ránki Júlia és Rózsa Péter) folytatva az immár több mint egy éve működő tematikát. Viszont hogy a belvárosban működő névadó FUGA átalakul-e, megmarad-e, még kérdés.

Az Építészfórumon megjelent interjú komolyan vehető segélykiáltásként olvasható.  A fenyegető bezárás pikantériája
, hogy mindez a Magyar Építészet Évében történhet meg. Ha valaki még nem tudná, 2014-re mint a magyar építészet évére tekintünk Ybl Miklós születése 200. évfordulója kapcsán. Többek között ehhez kapcsolódó látványos és várva-várt esemény a felújított, kibővített, újraépített Várkert Bazár megnyitása lesz. Hogy a látványos felújítás mögött mégis bezárhat az egyetlen magyar építészeti központ, azt jelzi, valami nincs rendben az építészet háza táján.

Nagy Bálint, az öt évvel ezelőtti megnyitás óta a FUGA vezetője, úgy érzi ez az elmúlt idő kellett ahhoz, hogy a központ úgy ágyazódjon be nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi kulturális életbe, hogy nem vált "szakbarbárrá". Az építészet mellett megjelenik a zene, a képzőművészet és az irodalom is. Az eddigi építkezés, az emögött lévő munka és elért eredmény elvesztése érthetően fájna a központ szervezőinek, de megérezné az építészeti közélet és a kulturális élet is. Erre próbálnak hatni a szervezők, megszólítva az építészeket, támogassák a központot, akár közvetlenül is, hiszen az interjúból kiderül, hogy az elmúlt években a működéshez szükséges pénz egy részét közvetve a budapesti építészek adták a kamarájukon keresztül, ami mára úgy tűnik, kiürült. A válság letarolta az építészeket, sorra hagyták el a kamarát. Jelenleg a taglétszám fele a pár évvel ezelőttinek, viszont az elhangzott szám alapján úgy tűnik még mindig jóval több, mint ahány építési engedélyt kiadnak az egész országban.

Bálint Imre, a budapesti kamara elnöke megemlíti, hogy a kamarán kívül lennének még szervezetek, gondol itt az NKA-ra és az MMA-ra, akiknek módjukban állna hathatósabban támogatni a FUGÁt. A támogatás, ami fedezné az éves költségvetést, legalább 60 millió forint, ami szűkösen, folyamatos adósság-kifizetések utáni futással lenne elég. Igaz, idén adósság nélkül vágtak az új évbe, de az év eleji pályázatok kifizetéséig a kamara áthidaló segítsége nélkül eddig sem tudtak működni, és ez idén sincs másképp. Viszont a városi kamara mellett az országos kamara is nehéz helyzetbe került, a segítség így elmarad.


Winkler Barnabás véleménye szerint az V. kerület, ami a helyet biztosítja az intézmény számára, további anyagi segítséget nyújthatna, illetve a Belügyminisztérium, ami alá tartozik Magyarországon az építészet. Új utak felvázolásánál szóba került, hogy az építészetnek a művészet mellett van mérnöki oldala is, amit szintén becsatornáznának a FUGÁba. Bálint Imre megemlítette, hogy több kivitelező céget megkerestek, akik tíz milliárd forintokat költenek el különböző beruházásokra, de erről a központról még nem is hallottak, ezen változatnának. Kérdés, hogy lesz-e rá idő, mert a szervezők határozottan állítják, ideiglenesen nem zárhatnak be, ha ez megtörténik, az végleges lépés lesz.

A FUGA Budapesti Építészeti Központ 2009. október 1-jén nyílt meg a Belváros szívében az V. kerület Petőfi Sándor utca 5. szám alatt. A Házban 6 kiállítóhely működik, amelyekben a kiállítások nagyságrendileg háromhetente váltják egymást. A 2009. októberi nyitás óta az országban egyedülálló kínálatú szakmai könyvesboltot üzemeltet. 2012. október 1-jén kezdte meg működését a FUGArádió, a világ első tematikus építészeti rádiója, melynek műsorösszetétele a FUGA programkínálatához kötődik.Az események látogatottsága dokumentumok és részben becslések alapján 2013-ban 27000 fő. 2014 első két hónapjában már több mint 4000 látogató volt.
A FUGA-programok nagy számban nem csak a főváros, hanem az egész ország szakmai, kulturális közönségéhez szólnak. Az elmúlt évek rendezvényei közül 150 közvetlenül kapcsolódik a területi kamarák, vidéki városok, egyetemek működéséhez.

Az elmúlt évek alatt folyamatosan nőtt a nemzetközi kapcsolatok száma. Eddig 20 ország 50 rendezvényének adott helyet a ház. Többekkel folyamatban van együttműködési megállapodás előkészítése.

A 2014. évre már lekötött legfontosabb események: Milánói Világkiállítás 2015 – A magyar pavilon pályázatára beérkezett pályaművek kiállítása, Örökség a jövőnek – jövő az örökségnek, Az Év Tájépítésze és Az Év Junior Tájépítésze díjátadó és kiállítás, Architecture and Wine in Central Europe – A prágai Jaroslav Fragner Galéria szervezésében, 20 éves az AMI /Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Alkalmazott Művészeti Intézet/, Piranesi Award 2013, Az Építészet Hónapja, Az SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar kiállítása az Ybl Bicentenárium alkalmából, MÉK Küldöttgyűlés, Fotóhónap 2014, Koncert Kurtág György tiszteletére, Kurtág György jelenlétében

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés