bezár
 

art&design

2014. 03. 12.
Régmúlt idők viseletei a füleki várban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szlovákiai Füleki Vármúzeum két, hasonló tematikájú kiállítással nyitja a 2014-es turistaidényt: a várlátogatók megismerkedhetnek a 19. századi polgári női divattal és Erdély népviseleteivel is - tájékoztatta az MTI-t a vármúzeum igazgatója szerdán.

prae.hu

Agócs Attila elmondta: a szezonnyitó kiállításokat pénteken nyitják meg a vár Bebek-tornyában.

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum Polgári női divat a 19. században című kiállítása a nagy francia forradalom kitörésétől az első világháborúig tartó divatkultúrát mutatja be.

A tárlat a Betléri Múzeum és a rozsnyói Bányászati Múzeum együttműködésével jött létre, kurátora Kerényi Éva, a Gömör-Kishonti Múzeum történésze. A tárlat célja a női polgári öltözködés és a hozzá tartozó kiegészítők bemutatása az egyes történeti korszakokon keresztül.

Agócs Attila kitért arra, hogy a 19. században számos korábbi stílusból merítettek az emberek, mint az ókor, a gótika, a reneszánsz, a barokk, a rokokó, de az egzotikus Távol-Kelet is nyomot hagyott a nők megjelenésén. Virágkorát élte a historizmus, amelyben különböző korok stíluselemei vegyültek egymással.

Magyarországon emellett a tradicionális díszmagyar viselet is nagy népszerűségnek örvendett.

Az erdélyi népviseletet bemutató kiállítás tárgyai az erdélyi származású Konthur Mária, Németországból Magyarországra települt előadóművész és zenetanár magángyűjteményéből származnak. A több száz darabból álló kollekció több mint 40 év gyűjtőmunkájának eredménye.

Megtalálhatóak benne a székelyföldi, kalotaszegi, gyimesi és moldvai csángó viselet elemei is, amelyek mellett erdélyi szőtteseket, szedettes és varrottas kézimunkákat, valamint Korond jellegzetes kerámiáit is bemutatják.

Mindkét tárlat május 11-ig látogatható a füleki várban.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés