bezár
 

építészet

2014. 03. 06.
Megújul a pécsi kertvárosi református templom
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkészült a pécsi kertvárosi református templom mennyezetének fakazettás díszítése, s a közeljövőben új orgonát is kap az épület egy uniós támogatásnak köszönhetően – jelentették be a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

prae.hu

Hoppál Péter (Fidesz), a pécsi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke elmondta, az Értékes Pécs projekt keretében mintegy 400 millió forintból újul meg ezekben a hónapokban több pécsi egyházi érték, hogy azok turisztikailag is vonzóbbá váljanak. A fejlesztések részeként a megyeszékhely legsűrűbben lakott városrészében, a panelházas Kertvárosban álló református templomban összesen közel 40 millió forintos beruházás zajlik.

Csizi Péter, a terület fideszes országgyűlési képviselője elmondta, azokat a beruházásokat hajtják végre, amelyeket az épület húsz évvel ezelőtti felépítésekor megálmodtak a tervezők, ám pénz hiányában eddig nem valósulhattak meg. Az első ütemben mára el is készült a létesítmény mennyezetének freskókkal való díszítése mintegy hétmillió forintból. A 159, egyenként 150-szer 150 centiméteres ormánsági ornamentika díszítésű fakazetta utolsó darabját szerdán helyezték el a templomban - mondta a képviselő. A fejlesztések második fázisában több mint 30 millió forint felhasználásával még idén májusig egy egymanuálos orgona beépítésével váltják majd ki a mai, két évtizedes, korszerűtlen elektromos hangszert.

Nagy Zoltán Csaba lelkész azt mondta, a beruházásokkal gyakorlatilag befejeződik az éppen húsz esztendeje felszentelt templom kivitelezése. Reményét fejezte ki, hogy a gazdagon díszített mennyezet és az orgona segítségével megtartott koncertek nemcsak a pécsiek, hanem a városba érkező turisták figyelmét is felkeltik. Hoppál Péter az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az Értékes Pécs elnevezésű programban - amelynek része a református templom megújítása is - egyházi és a valláshoz köthető épületek újulnak meg, létesülnek a városban. A jövő év elejéig tartó beruházásokra összesen több mint 400 millió forintot költenek főként uniós forrásból.

A programban az ókeresztény emlékhelyek átfogó bemutatását biztosító Cella Septichora Látogatóközpontot új technikai eszközökkel látják el, finanszírozzák a nagyközönség számára tavasszal megnyíló, az első magyarországi középkori egyetem épületébe tervezett kiállítást, látogatóközpontot létesítenek a belvárosi református templomhoz kapcsolódóan. Emellett egy szerb ortodox imaházat is építenek, amely lehetővé teszi, hogy az egykor Szentendrére szállított baranyai szerb ortodox ikonosztázokat Pécsre visszavigyék és bemutassák, s megindul a belvárosban lévő zsinagóga belső restaurálása, valamint a pécsi és baranyai zsidóság történetét bemutató tárlat kialakítása is.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés