bezár
 

art&design

2014. 02. 28.
Kortárs szobrászati konferencia a Műcsarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az innovatív nemzetközi példák és gyakorlatok hazai átültetését, a magyarországi kortárs képzőművészeti szcéna szorosabb összefogását célozza a Műcsarnokba péntekre meghirdetett, egynapos kortárs szobrászati szakmai konferencia.

prae.hu

"A hazai kortárs művészeti piac mélyponton van, és mára jól látszik, hogy a nemzetközi szcéna nélkül értelmezhetetlen. A gondok fő oka, hogy még mindig a bezártsággal, a vasfüggöny mögötti gondolkodással küzdünk, csak ebben az országban gondolkodunk, ezért a szakmának lépésváltásra és összefogásra van szüksége" - mondta el az MTI-nek a Bergman Galéria által a Magyar Szobrász Társasággal, a C3 Atelier-vel és a Symposion Alapítvánnyal együttműködésben szervezett konferencia főszervezője.
    
A Bergman Galériát vezető Gajzágó György hangsúlyozta: a kortárs képzőművészet bizonyos értelemben iparágként működik, de Magyarországon ezt sokan még mindig nem látják, és egyedül az államtól várják a támogatást. "A külföldi kortárs művészek úgy jelennek meg a világon, mint egy produkció, külön iroda kezeli az imázsukat és a programjukat. Azt kell tehát először is kitalálni, hogyan lesz produkció: ezt meg lehet tanulni, és ha lesz produkció, ahhoz már lehet szponzorokat, befektetőket szerezni vagy állami pénzt kérni" - jegyezte meg a főszervező.
    
Hozzátette, a potenciál és a világszínvonalú művészek nem hiányoznak Magyarországon, ezért céljuk egy olyan program meghirdetése, amelynek keretében a magyar művészek beszélgetéseken, szabadegyetemeken gondolkodnának arról, hogyan lehet a külföldi szcénában megjelenni.
    
Gajzágó György elmondása a szerint a konferenciára előzetesen 120-an regisztráltak: művészeti hallgatók és oktatóik (a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közreműködésével), aktív szobrászművészek, galeristák, kurátorok, művészetmenedzserek, kulturális tisztségviselők, művészeti újságírók és egyéb érdeklődők.
    
A konferencián előadást vagy prezentációt tart mások mellett Baráz Tamás és Péter Ágnes szobrászművész, Wehner Tibor művészettörténész, Gajzágó György, és a szobrászok többek között számukra hasznos alkotóprogramokat, alternatív anyagokat, technológiák is megismerhetnek.

 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés