bezár
 

zene

2014. 02. 27.
Alexander Markov és a MÁV Szimfonikusok pénteken a Zeneakadémián
2014. február 28., 19.00, Zeneakadémia
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világszerte ismert, virtuóz hegedűművész, Alexander Markov lép színpadra péntek este a Zeneakadémián a MÁV Szimfonikus Zenekarral. A művész ezúttal Niccolo Paganini D-dúr hegedűversenyét adja elő.

prae.hu

A választás nem véletlenül esett erre a versenyműre. Markovot az „ördög hegedűsének”, a 19. század legendás virtuózának méltó utódjaként tartják számon. Már pályakezdőként aranyérmet nyert a Paganini nevét viselő nemzetközi versenyen, majd korunk legelismertebb zenei szakírója és filmkészítője, Bruno Monsaingeon  Szvjatoszlav Richter életművének avatott dokumentátora és kutatója  vette DVD-re Markovval a 24 Paganini Caprice-t. A kiadvány, amelyet a Warner Classics jelentetett meg, CD változatban is jelentős nemzetközi sikert aratott. A hegedűművész sokoldalú előadó, hisz a klasszikus darabok mellett a rockzenét is preferálja. Egy márkás erősítővel ellátott, lágy és mégis erős hangú, hat húros elektromos hegedűt épített számára egy szakember, ezen kápráztatja el közönségét. Hogy milyen sikerrel, azt a világhálón is látható klipek több százezres rajongótábora jelzi. Yehudi Menuhin a következőt írta róla: "Kétségtelenül az egyik legbriliánsabb és legmuzikálisabb hegedűs mindazok közül, akiket ismerek. Biztos vagyok abban is, hogy nevét örökre bejegyzik a hegedűvirtuózok könyvébe." 

Markovot évek óta szoros barátság köti a MÁV Szimfonikus Zenekarhoz. 2008-ban, a Csajkovszkij-maratonon találkoztak először; az Oroszországból az Egyesült Államokba elszármazott hegedűművész azóta többször is fellépett az együttessel, de a felújított, pompás akusztikájú nagyteremben most először játszanak együtt.

A romantikus versenyművet a vezető karmester, Csaba Péter vezényletével két népszerű szimfonikus alkotás keretezi a pénteki koncerten: Antonin Dvořák A déli boszorkány című zenekari költeménye, valamint Mendelssohn III. a-moll, (Skót) szimfóniája. A MÁV Zenekar vezető karmestere egyébként annak idején szintén hegedűművészként szerzett hírnevet magának. Alexander Markovhoz hasonlóan még pályája elején megnyerte a nemzetközi Paganini-versenyt, február 28-án tehát két Paganini-nyertest is láthatnak a Zeneakadémián.

Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar, sajtóközlemény.
Kép: 
http://fidelio.hu/
 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés