bezár
 

film

2008. 11. 21.
Hét nagyjátékfilm a hatodik Anilogue Animációs Filmfesztiválon
Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál - Budapest-Bécs
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hét nagyjátékfilm a hatodik Anilogue Animációs Filmfesztiválon Idén Budapest mellett Bécs is az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál helyszíne lesz. Míg Magyarországon két mozi – az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi – vetíti az animációs filmeket, addig Bécs három moziban várja az érdeklődőket (Filmcasino, Schikaneder, Topkino).
Annak, hogy Budapest után Bécsbe is kiutazik a fesztivál, több oka is van. A fesztivál terjeszkedése mellett fontos az is, hogy egy hiánypotló rendezvényt vigyenek az osztrák fővárosba. „A bécsi közönség eddig egyáltalán nem, vagy csak elszórtan jutott azokhoz az animációs filmekhez, amelyeket a budapestiek hat év óta az Anilogue-on lathatnak” – fogalmaz Liszka Tamás fesztiváligazgató.

A fesztiválra idén is több, mint 500 versenyfilm érkezett, ezekből áll össze az 32 európai filmet tartalmazó versenyprogram. Az Anilogue-ra több alkotó is elkíséri munkáját.
Piano Forest
A zsűri elnöke Cakó Ferenc lesz, aki festőnek indult,  a nyolcvanas években kezdett a homokanimációval foglalkozni, korábban báb- és gyurmafilmeket készített. A homokanimáció által világszerte ismertté vált, mind a mai napig aktív és sikeres ebben a műfajban.

A nemzetközi zsűri tagja lesz Michaela Pavlatova, aki a 2007-es, tavalyi Anilogue-on külödíjat kapot Bill Plymptontól Az állatok farsangja című filmjéért. Idén már ő értékeli a versenyzőket. Munkáiból ízelítőt találunk a www.michaelapavlatova.com oldalon.

prae.hu

A zsűri harmadik tagja  Adam Wyrwas, akinek tavaly, a fesztivál zárón bemutatták A Péter és a Farkas című animációs filmjét, mely idén elvitte kategóriájában az Oscar-díjat.

A fesztiválon a nemzetközi zsűri mellett a közönség is értékel. Minden előadás után közönségszavazatok alapján derül ki, mit szerettek legjobban a nézők.
Holt tér
Az idei Anilogue-on hét nagyjátékfilm kerül bemutatásra, lesz egy Világpanoráma-összeállítás, ami kitekint Európán kívülre és összegyűjti a azokat afilmeket, amelyek az elmúlt évben a világ fesztiváljain a legnagyobb feltűnést keltették. Idén sem maradhat el az Animált Éj-vetítés a Toldiban, ami idén megkapta a Red Bull nevet. Péntek este nyolctól hajnalig peregnek az animációs filmek.

A Ponyo  a tengerparti sziklán című Miyazaki-filmmel nyitja meg kapuit az Anilogue november 27-én este 19 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ezt a filmet később a Best Hollywood forgalmazza a budapesti mozikban. A fesztivál egy hete alatt (amiből négy nap Budapesten, három nap Bécsben lesz) műsorra kerül még a Libanoni keringő – Waltz with Bashir című izraeli rajzfilm, ami Cannes-ban debütált. A Miyazaki-filmen kívül még három japán egészestés kerül vászonra. Az Evangelion 1.0-át a világ legjobb animéjének választották, a Piano Forest és a Holt tér. Tavaly Bill Plympton, a fesztivál vendége bemutatott részleteket, készülő nagyjátékfilmjébő. Idén az Idióták és angyalok már elkészült állapotban jön az Anilogue-ra, miután különdíjat kapott Annecy-ban.  A fődíjat ugyanitt Nina Paley filmje, a Sita Sings the Blues, vitte el, a magyarországi közönségnek így ezt a filmet is elhozza az Anilogue.
Sita Sings The Blues
A vetítések mellett három műhelymunka fut párhuzamosan: lesz workshop a digitális animációról a Mesharray Digital Media School munkatársaival. Az Uránia aulájában, egy standon mutatják be a legújabb animációs szoftvereket, és ehhez kapcsolódóan  szombaton négykor Vári Róbert tart előadást az animációs film fejlődéstörténetéről.

Lesz még workshop gyereknek az animációsfilm készítésének folyamatáról és eljön hozzánk Nik és Nancy Phelps zeneszerzőpáros, akik a kísérőzenék történetéről adnak elő interktív műhelymunka formájában.

A fesztivál zárógálájára december 3-án szerdán, a  bécsi Filmcasinóban kerül sor 20:45-kor, ahol átadják a díjakat. A fődíjnak járó szobrot Pethő Zoltán szobrász készíti el. A záróünnepségen bemutatásra kerül a Best of Anilogue 2008, vagyis az összes díjazott film.


Bővebb információk:
www.anilogue.com


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Dev Patel: A Majomember
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés