bezár
 

art&design

2014. 02. 21.
MoholyKozma2013
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hagyományoknak megfelelően közös tárlaton mutatják be munkáikat a Moholy-Nagy László formatervezési, valamint a Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjasok péntektől az Iparművészeti Múzeumban (IMM).

prae.hu

 A formatervezés és az iparművészet között nincs éles határ, noha az ipari háttér visszaszorulása óta a formatervezőknek talán nehezebb a dolga - mondta el a tárlat csütörtöki megnyitóján a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület elnöke.
    
Mascher Róbert hozzáfűzte: a fiatal alkotóknak szánt források az utóbbi időszakban megcsappantak, az életképes, vonzó termékekből azonban ma is sikeres vállalkozások nőhetnek ki.
    
Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke arról szólt, hogy a két ösztöndíj alkotóiban "az eszme és a képzelet ereje kiváltképp fókuszáltan mutatkozik meg", alkossanak bár a hétköznapi öltözet, a városi létezés, a lakókörnyezet vagy a kényelmi funkciók spektrumaiban.
    
Mint felidézte, "fénykorában" a Moholy-ösztöndíj sokkal több támogatottat tudott felmutatni, a Jedlik-terv - a szellemi tulajdon védelmére 2013-ban megalkotott nemzeti stratégia - azonban már azt tűzi ki célul, ha néhány év múlva a jelenleginél legalább kétszer több forrás álljon a kreatív szektor rendelkezésére.
    
Jékely Zsombor az IMM főigazgató-helyettese emlékeztetett: a közelmúltban veszteségek érték a múzeum gyűjteményét, de vannak olyan erősségek, amelyekre az intézmény továbbra is építeni tud; ilyen a kortárs design is.
    
A kiállításon kilenc Moholy-ösztöndíjas tervező - Geréby Zsófia, Giba Ágnes, Hukaya Simon, Lantos Tímea, Németh Krisztina és Somogyi Éva, valamint Jani Zsuzsanna, Juhász Ádám és Kiss-Gál Gergely 2011-es ösztöndíjasok - munkái tekinthetők meg.
    
Somogyi Éva Weöres Sándor ABC-jének minden betűjéhez külön, kihajtható ábrákkal ellátott kötetet készített, míg Lantos Tímea olyan porcelánkollekciót tervezett, amely haszonnövények nevelésére, tálalására és tárolására is alkalmas. Hukaya Simon papírhatású, "hajtogatott" csempékkel szerepel a kiállításon, Kiss-Gál Gergely pedig flexibilis pavilonrendszert álmodott meg Budapest köztereire.
    
Barcsi Diána, Ducsai Judit, Hidasi Zsófia, Kanics Márta, Monori Anita, Poppre Orsolya, Sármán Nóra, Újszászi Tünde, Virág Hajnalka és Varga Dóra a Kozma-ösztöndíjasok egységében állították ki munkáikat.
    
Virág Hajnalka például Space Traffic címmel rétegzett üvegszobrokból alkotott sorozatot, Kanics Márta népi szövéstechnikák újraértelmezésével, "reflektív textilből" hozott létre ruhákat, Monori Anita pedig a pálinkáskészlet fogalmát gondolta újra porcelánból.
    
A Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjat azzal a céllal alapították 1988-ban, hogy fiatal tervezőknek segítsenek pályájuk kezdetén, a Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjat pedig 1980-ban pályakezdő kézművesek támogatására hozták létre.
    
Az ösztöndíjasok bemutatkozó kiállítása április 6-ig látogatható az Iparművészeti Múzeum földszinti galériáján.

 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés