bezár
 

film

2014. 02. 18.
Apáim története premier előtt a Toldiban
2014. február 20. csütörtök, 19.30, Toldi Mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Február 27-én kerül országosan a mozikba a Váratlan utazás sztárja, Sarah Polley dokumentumfilmje, az Apáim története. A filmet a Mozinet és a BuDoKu – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál jóvoltából egy héttel premier előtt, már most csütörtökön megnézhetik az érdeklődők a Toldi moziban.

prae.hu

Sarah Polley bár a népszerű tévésorozat óta számos mozifilmben alakított főszerepet (pl. Az élet nélkülem, A szavak titkos élete), az elmúlt években inkább a kamera másik oldalát választotta, hogy rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként is bizonyítsa tehetségét.

Két nagy sikerű rendezése, a kétszeres Oscar-jelölt Egyre távolabb és a Volt egy tánc után élete legnagyobb kihívása elé nézett. Az Apáim története különleges családi tabló, melyben Polley megkapó érzékenységgel, játékfilmes eszközökkel meséli el saját maga és családja fordulatokban gazdag életét, hiszen a kutatómunka Polley számára is meglepő és az egész életét megváltoztató eredménnyel zárult.

A Velencében, Torontóban, Karlovy Vary-ban és a Sundance-en is vetített Apáim története az év egyik leginkább méltatott dokumentumfilmes alkotása: a kritikákat összegyűjtő RottenTomatoes weboldalon több mint száz megjelent írás alapján a film tetszési indexe jelenleg 95%.

Böszörményi Gábor, a Mozinet vezetője szerint nagyon fontos, hogy a minőségi és izgalmas dokumentumfilmek is bekerüljenek a hazai forgalmazásba. Ezért a Mozinet egyre gyakrabban mutat be dokumentumfilmeket, amelyeket igyekeznek minél szélesebb réteghez eljuttatni a mozikban: az elmúlt időszakban például mind A méhek világa, mind a Sushiálmok jól teljesített a hazai filmszínházakban. A film premier előtti vetítését szervező BuDoKu budapesti nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál programigazgatója szerint a fesztiválprogram és a forgalmazás összehangolásáról ősszel párbeszéd kezdődött a forgalmazókkal. Szirony Szabolcs úgy véli, az évről-évre egyre nagyobb érdeklődés mellett szervezett dokumentumfilm-fesztiváljaik bebizonyították, hogy a nemzetközi áttörés után a hazai közönség is értően és érdeklődéssel fordul a műfajhoz. A szervező elmondta, hogy az Apáim története kiváló kedvcsináló a BuDoKu májusi programjához, ahol ismét több tucat díjnyertes nemzetközi filmet és a versenyprogram keretében friss hazai alkotásokat is láthat majd a közönség.



Apáim története
Premier előtti vetítés:
2014. február 20. 19.30.
Toldi Mozi
Budapest, 1054
Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

A filmet magyar felirattal vetítik.

A film után Almási Kitti klinikai szakpszichológussal és Papp Bojána dokumentumfilm-rendezővel beszélget Winkler Nóra.

Belépőjegy: 1.000 Ft, amely a Toldi Mozi jegypénztárában és a http://toldimozi.hu/ oldalon megvásárolható.

A filmet Magyarországon forgalmazza a Mozinet.
Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott.
Országos bemutató:
2014. február 27.

RottenTomatoes-oldal:
http://www.rottentomatoes.com/m/stories_we_tell/

Imdb-oldal:
http://www.imdb.com/title/tt2366450/

Facebook esemény:
https://www.facebook.com/events/453376534790604/

BuDoKu:
https://www.facebook.com/budoku

Mozinet:
https://www.facebook.com/mozinet
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés