bezár
 

irodalom

2014. 02. 15.
Elhunyt Radnóti Miklós özvegye - Emmi: a kormány és a tárca osztozik a gyászban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) osztozik a gyászban, amelyet Radnóti Miklós özvegyének, Gyarmati Fanninak az elvesztése jelent - tudatta a tárca kommunikációs főosztálya szombaton az MTI-vel.

prae.hu

"Egyik legnagyobb költőnk hitvese azok közé tartozott, akik jelenlétükkel életben tartják a kegyetlen 20. század kollektív emlékezetét" - olvasható a minisztérium méltatásában.

Mint írták, Gyarmati Fanni a magyar irodalom egyik leghíresebb múzsája volt, akinek Radnóti Miklós a magyar irodalom legszebb szerelmes verseit írta.

A közlemény szerint kettejük összetartozása példa volt nem csaksaját korukban, hanem példa a jelenben és példa lesz a jövő számára is. Bár a 20. század, a fajgyűlölő emberi gonoszság igazságtalanul és tragikus kegyetlenséggel szakította szét a két embert, Gyarmati Fanni élete végéig őrizte szerelmüket, s ápolta a meggyilkolt költő hagyatékát.

"Feladatunk, hogy most már helyette is ébren tartsuk Radnóti Miklós szellemi, erkölcsi örökségét, továbbadjuk a Nem tudhatom költőjének hazaszeretetét, s tragikus halálának üzenetét a következő nemzedékeknek. Gyarmati Fanni haláláig gyászolta Radnóti Miklóst. Mi most őt gyászoljuk. Nyugodjon békében!" - közölte az Emmi.

Gyarmati Fanni életének 102. évében hunyt el szombaton.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés