bezár
 

irodalom

2008. 11. 21.
Hubay Miklós író olaszországi kitüntetése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életműdíjat vehet át Hubay Miklós Kossuth-díjas író, az első magyar musical, az Egy szerelem három éjszakája szerzője Triesztben november 29-én, előtte Firenzében tartanak tiszteletére konferenciát péntektől.

prae.hu

 Hubay Miklós - aki áprilisban töltötte be 90. évét - örült annak, hogy a www.asca.it honlap catanzarói keltezéssel minderről hírt adott, és az írás állításait az író megerősítette, illetve kiegészítette a sajtónak.

Elmondta, hogy barátokkal megy Firenzébe, ahol 1974 és 1988 között az egyetemen tanított, és igyekezett a magyar irodalmat népszerűvé tenni hallgatói körében. A toszkán városban a Semicerchio nevű olasz világirodalmi folyóirat és az Il Fiore Alapítvány a magyar írót vendégül látja és tiszteletére közösen rendez kétnapos tanácskozást.

Ezen firenzei tanítványa, műveinek szakértője, Milly Curcio és Luigi Tassoni, a Pécsi Tudományegyetem olasz tanszékének tanára beszél Hubay Miklós szerepéről a XX. századi európai kultúrában. Különben mindketten eljönnek Budapestre, hogy december 16-án ünnepeljék Hubay Miklóst az Olasz Kulturintézetben.

Ahogy Hubay Miklós elmondta, Firenzéből hazafelé jövet "beugrik" Triesztbe, hogy november 29-én átvegye az életműdíjat, amelyet a Scritture di Frontiera nemzetközi irodalmi verseny zsűrije ítélt oda neki, kiemelve a Rubbettino Kiadó gondozta két utolsó, olasz nyelven megjelent kötetét, a The rest is silence ( A többi néma csönd) és az Album Hubay című könyvét.

Magyarázatul az író megjegyezte, hogy azért adott angol címet, mégpedig Shakespeare Hamlet című drámájának utolsó szavait kötetének, mert az Elnémulás, az eredeti cím nem fordítható le olaszra. A színdarab egy élő nyelv elhalásáról, az utolsó óráról szól, s azt bemutatta már a kecskeméti Katona József, és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház.
 
Hubay Miklós elragadtatással beszélt a dél-olaszországi Catanzaróban tartott Gutenberg-ünnepről, amelyen idén májusban ő volt a díszvendég. Az olvasást elősegítendő ilyenkor a középiskolák felső tagozatán, a főiskolán és az egyetemen háromnapos szünet van, az ezerszemélyes auditórium megtelik fiatalokkal és a külföldi íróvendéget faggatják, a menzán együtt étkeznek vele, majd könyvekkel a hónuk alatt kimennek a tengerpartra, s a Gutenberg-ünnep ezzel a nyár kezdetének ünnepévé is válik.

Az író azt is elárulta, hogy 2009. január 12-re meghívták a franciaországi Dijonba, a magyar ünnepre. A Nemzeti Színház bemutatja A zsenik iskolája (1977) című darabját franciául, a múzeumban pedig magyar kiállítás nyílik.

Budapesten a József Attila Színház december 6-án bemutatja a Késdobálók című darabját, amelyet 50 éve írt, december 8-án a zalaegerszegi színházban Hubay-irodalmi est lesz Imre, itt valami ketyeg címmel, december 12-én pedig a Debreceni Csokonai Színház az Egy szerelem három éjszakáját mutatja be, ez lesz a musical 30. felújítása - mondta el Hubay.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés