bezár
 

art&design

2014. 02. 14.
Emlékkötettel tisztelegtek Boskovits Miklós előtt olasz tanítványai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékkötetet dedikáltak Boskovits Miklós két éve elhunyt olaszországi magyar művészettörténésznek egykori munkatársai és tanítványai, akikkel a Cattolica del Sacro Cuore neves milánói egyetemen dolgozott együtt.

prae.hu

Az olasz gótikus és reneszánsz festészet első számú szakértőjének állít emléket A Pó-völgye festményei a középkor és a reneszánsz között című könyv - írta a La Repubblica című olasz napilap milánói kiadása.
    
A Scalpendi kiadónál megjelent kötet húsz olasz művészettörténész munkája. Mindannyian Boskovits Miklós hallgatói vagy kollégái voltak a Cattolica egyetemen. A magyar-olasz művészettörténész professzor emlékére azokat a lombardiai középkori és reneszánsz festményeket dolgozták fel mintegy kétszáz oldalon, melyeket a budapesti Szépművészeti Múzeum őriz.
    
Az 1935-ben Budapesten született Boskovits Miklós 1968-ban hagyta el Magyarországot. 1980-1995 között a milánói katolikus egyetemen, majd a firenzei állami egyetemen tanított. A Magyar Tudományos Akadémia külső tagja volt.
    
Az olaszul kiválóan, de kemény magyar akcentussal beszélő Boskovits professzor órái csodálatosak voltak, nála vizsgázni viszont lidércálom volt - emlékezett a művészettörténészre a La Repubblica. A napilap hozzátette: Boskovits Miklós nem szívesen beszélt Magyarországról, ugyanakkor magyarországi kollégáit Itáliából is mindig segítette, ha nem mással, akkor publikációs lehetőséget adva nekik.

 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés