bezár
 

zene

2014. 02. 12.
Swietliki és Balaton az A38-on
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két legendás alternatív zenekar, a Víg Mihály nevével összefonódott magyar Balaton és a Marcin Swietlicki krakkói költő által vezetett lengyel Swietliki ad közös koncertet február 27-én az újbudai A38 hajón, a sikeres tavalyi közös wroclawi fellépés folytatásaként.

prae.hu

Mindkét zenekar a nyolcvanas években indult és a mai napig létezik. A Swietliki tavaly novemberben közös koncertet adott Wroclawban a Balatonnal, ennek folytatása a mostani est, amelynek főszervezője a budapesti Lengyel Intézet.
    
A Swietliki (Szentjánosbogarak) az egyik legkultikusabb lengyel underground csapat, amely 1992-ben alakult Krakkóban. Zenei-költői világuk, amelyben rokon szálak fedezhetők fel Brecht, Nico vagy Lou Reed világával, az énekelt költészet és az alternatív zene találkozásából született - szerepel az A38 MTI-hez eljuttatott ajánlójában.
    
Az énekes-frontember Marcin Swietlicki népszerű költő a csapat dalszövegeinek szerzője, aki költeményeit a zenei alapra mindig más hangulatban, ihletben, hangsúlyokkal adja elő. Az együttes másik meghatározó személyisége Grzegorz Dyduch basszusgitáros és az énekesként rendszeresen visszatérő vendégfellépő, a most 61 éves Boguslaw Linda színész, aki számos magyar filmben szerepelt, köztük Xantus János 1983-ban készült Eszkimó asszony fázik című filmdrámájában. Utóbbi kapcsolódási pont a Balaton frontemberéhez, Víg Mihályhoz, hiszen a film zenéjét a Trabant együttes számára részben ő írta.
    
A Swietlikiben Marcin Swietlicki és Grzegorz Dyduch mellett Marek Piotrowicz dobol, Tomasz Radziszewski gitározik, Zuzanna Iwanska brácsázik, Michal Wandzilak pedig billentyűs hangszereket szólaltat meg.
    
A Balaton első koncertjét az URH együttessel közösen adta 1980 szeptemberében egy pesti pszichiátriai ambulancia udvarán. Kezdetekben saját szerzeményeiket, valamint Vető János és Kozma György verseit zenésítette meg és adta elő diavetítésekkel egybekötve a BME Bercsényi kollégiumában, valamint a Kassák Klubban.
    
A verseket, forgatókönyveket, színdarabokat és filmzenéket (például Tarr Béla mozijaihoz) is szerző Víg Mihály a Balaton mellett 1982-től lett tagja a Trabantnak is. 1984-től állandóan változó kísérők társaságában léptek fel szomorú rock and roll sanzonokkal. A Balaton az Európa Kiadóval közös 1986-1987-es turné után beszüntette működését, 1991-ben azonban újjáalakult az együttes, egy évre rá pedig két archív koncertfelvételt tartalmazó kazetta jelent meg, az első stúdiólemez pedig 1996-ban látott napvilágot A fény közepe a sötétség kapujában címmel.
    
A Balatonban jelenleg Víg Mihály (ének, gitár), Keszei Krisztián (gitár), Horváth Gábor (basszusgitár) és F. Tóth Péter Csimpi (dob) játszik.

 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés