bezár
 

film

2014. 02. 11.
Cinema Total 7 – Special Encounters
2014. február 8-12. Berlin
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Collegium Hungaricum Berlin (.CHB) 2014 februárjában immár hetedik alkalommal rendezi meg Cinema Total című filmszakmai programsorozatát, amely ezúttal a Visegrádi Négyek együttműködésének jegyében jön létre és a Special Encounters, azaz Különleges találkozások alcímet viseli.

prae.hu

A rendezvény, amely hagyományosan a Berlini Filmfesztivállal (Berlinale) egy időben zajlik, az idén olyan aktuális témákkal foglalkozik, mint a multimédia és a hagyományos mozi kölcsönhatásai, a régiós együttműködés, a nők szerepe és lehetőségei az audiovizuális iparban, valamint a magyar filmgyártás és filmművészet legújabb fejleményei.

A 2008-ban útjára indított Cinema Total mára a közép-kelet-európai filmszakma mellett a Berlinale szakmai közönsége számára is széles körben elismert platformjává vált, amelyet a filmfesztivált kísérő kiemelkedő fontosságú rendezvényként tartanak számon.

A programsorozat sikeréhez nagyban hozzájárul, hogy a maga nemében egyedülálló módon biztosít kommunikációs platformot és jelenlétet a magyar, illetve a közép- és kelet-európai filmes szakma és filmipar számára Berlinben, és nyújt – gyakran elsőként és első kézből – hiteles információt aktuális, magyar vonatkozású témák kapcsán a Berlinale szakközönségének. A Cinema Total szervezte filmterv-bemutatók számos koprodukciós alkotást indítottak el útjukon az évek során, miközben a rendezvény szervezői nemzetközi szakemberekkel való együttműködésben a projektbemutatók folyamatosan megújuló formátumait dolgozták ki.

A rendezvénysorozatot kísérő, illetve annak részét képező innovatív multimediális események és installációk biztosítják a Cinema Total esztétikai keretét. Ilyen volt például Peter Greeneway és Yonderboy emlékezetes DJ/VJ előadása 2009-ben. A szervezők reményei szerint 2014-ben ilyen lesz az az akció is, amely okostelefon-applikációk felhasználásával jön létre: pályázat során kiválasztott profi és amatőr kelet-közép-európai filmesek 7 másodperces, telefonnal készült filmjei mozgóképes óriás installációvá alakítják a Cinema Total eseményterét, az épület legkülönbözőbb felületein megosztva. A Cinema Total vizuális eseményei sorában külön említést érdemel a magyar Dreampire című multimediális installáció, amely "globális álomprojektként" álmok és álmodók ezreit gyűjti világszerte, s amely gyűjtemény egy része a Cinema Total keretében kerül először bemutatásra.

A rendezvény támogatói, illetve partnerei a 2014-es évben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a berlini Magyar Nagykövetség, Magyország Visegrádi elnöksége, a berlini Cseh Centrum, a berlini Lengyel Intézet, a berlini Szolvák Intézet, az AUDI, a Room Division, a Malatinszky Kúria, a Cottbusi Kelet-Európai Filmek Fesztiválja és Berlin-Brandeburg Médiaalapja, a Transnational Arts Production és a European Women’s Audiovisual Network (EWA, Európai Női Audiovizuális Hálózat). A rendezvény médiapartnere a Kultúrpart.


A még előttünk álló programok:

Film Talk: Visszatért a magyar film? – 2014. február 11., 19 óra

A Cinema Total 2010-ben és 2011-ben nagy teret biztosított az átalakuló magyar filmtámogatási rendszer által felvetett kérdéseknek. Ezúttal olyan magyar filmrendezőket és producereket hív meg Visszatér a magyar film? című esti rendezvényére, akik az azóta eltelt időben már tapasztalatokat szerezhettek az új támogatási rendszer működését illetően. A Cinema Total hagyományos formátuma, a Film Talk keretében zenével, borral kísért beszélgetések során mutat be néhányat az új magyar filmek alkotói közül. A Szász János, Fekete Ibolya, Pusztai Ferenc és Török Ferenc alkotta kört Nick Holdsworth, a The Hollywood Reporter újságírója faggatja. Az est zenei kíséretét Sóti Thea és zenekara szolgáltatja. A borokat a Malatinszky Kúria ajánlotta fel.


Pitch Stop – 2014. február 12., 15 óra

Az elmúlt években a Cinema Total projektbemutató formátumának, a Pitch Stop-nak köszönhetően számos filmterv jött létre, illetve indult el a megvalósulás útján. Az úgynevezett pitching formátumok között (filmes alkotók röviden ismertetik tervüket producereknek) a Cinema Total Pitch Stop elnevezésű rendezvénye innovatív jellegével tűnik ki. A Pitch Stop során a bemutatókat tapasztalt filmes szakemberek vezette workshop előzi meg, amely során a résztvevők tökéletesítik a prezentációik hatásfokát.

Idén három magyar projekt szerepel a kiválasztottak között:
  • Felméri Cecília: Spirál,
  • Zomborácz Virág: Turista és
  • Szimler Bálint: Bad Habit című filmtervei.
A meghívott szakértők: Stefan Laudyn, Anthony Muir, Ada Solomon, Charlotte Mickie, Susanne Schmitt és Simon Perry.

A felkészítő workshop vezetője: Franz Rodenkirchen.


Cottbus Lounge és záróparty – 2014. február 12., 18 órától

A Cinema Total sokéves partnere a Németország második legfontosabb filmfesztiváljaként számon tartott Cottbusi Kelet-Európai Filmek Fesztiválja, amely egyben a Cinema Total legfontosabb networking eseményének, a Cottbus Lounge-nak is a védnöke. A Lounge, mint a Cinema Total központi helyszíne, a rendezvénysorozat utolsó napján a fesztivál meghívott vendégeinek és filmes szakembereknek tartott fogadásnak ad otthont. Kivitelében, látványában, multimediális környezetével a 2014-es rendezvény Különleges találkozások alcímét tematizálja.

A rendezvénysorozatot esti DJ/VJ party zárja.  


Forrás: Balassi Institut, .CHB sajtóközlemény
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés