bezár
 

zene

2014. 02. 03.
Az Óbudai Danubius Zenekar huszadik évada
Sajtótájékoztató 2014. január 30.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Óbudai Danubia Zenekar megújult arculattal, műsortervekkel és új művészeti vezetővel indította útjára huszadik, jubileumi évadát.

prae.hu

Megújult a zenekar honlapja és logója is, a koncertplakátok is tükrözik a zenekar újfajta vizuális irányvonalát: az arculat megálmodója és kreatív háttérembere Matthias Hilse, az egyik legsikeresebb budapesti designer.
 
A zenekar legfontosabb célja, hogy bővítse törzsközönségét. Az új sorozatok helyszíne és tematikája is ezt a célt szolgálja. A Budapesti Music Center minőségi és divatos helyszín a fiatal koncertlátogatók körében - a kiváló akusztikán túl ezért is itt kerülnek megrendezésre a zenekar tematikus portré-sorozatai.
 
2013. novemberében indult útjára a Danubia Zenekar háromrészes Mozart sorozata, mely a szerzőt három szemszögből, mint Gyermek-Isten-Ember szeretné bemutatni.

Sajtótájékoztató

A koncerteken Mozart kevésbé ismert alkotásai hangzanak el, a portrék körvonalazásában Eckhardt Gábor sikeres és tartalmas kommentárjai nyújtanak segítséget.

A sikeres sorozatot 2014. tavaszán szintén három-részes Beethoven sorozat követi,, mely a zeneszerzőt mint Lázadót, Remetét és Költőt állítja a középpontba.

A 2014/15-ös szezonban is folytatódnak a fiatalabb közönség számára megálmodott innovatív sorozatok a BMC koncerttermében.
 
Danubia az iskolában

Ez év tavaszán indítja el a zenekar iskolai koncertsorozatát, amely három magas szintű, kimondottan gyerekek számára létrehozott produkciót visz "házhoz" az óbudai általános iskolásoknak. Szcenírozott Haydn operától Mozartig, a csokigolyók sztárjáig: humorral és persze rengeteg értékes zenével igyekszik maradandó élményt szerezni a gyerekeknek a Danubia.

Sajtótájékoztató
 
Új művészeti vezető

Hámori Máté személyében 2013. szeptembere óta új művészeti vezetője van az együttesnek. A fiatal karmester a hazai szimfonikus zenekarok többségét dirigálta, többüknek visszatérő vendége.

A zenekar művészeti koncepcójában a minőségi megújulás mellett kiemelten törekszik a fiatal, harminc-negyvenes korosztály megszólítására, a minőségi programtervezésre, a legkiválóbb szólistákkal és karmesterekkel történő közös munkára, és az ifjúság zenei nevelésére.

Sajtótájékoztató
 
Ezek a törekvések jelennek majd meg a zenekar 2014-15-ös szezonjának hangversenyein is. Nyitottság, kíváncsiság, sokoldalúság mindig magas színvonalon – ezek az Óbudai Danubia Zenekar művészi hitvallásának legfontosabb pillérei
 
Az Óbudai Danubia Zenekart 1993-ban Héja Domonkos alapította muzsikus barátaival. Ekkor még többségük, ideértve a karmestert is, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke volt. A tudatos és aprólékos szakmai műhelymunka, valamint a rendszeres koncertezés eredményeképpen az együttes néhány év alatt amagyar zenei élet elismert szereplőjévé vált.

A repertoár kialakításakor nagy hangsúllyal szerepelt az új magyar zene, valamint a nagy klasszikusok árnyékában ritkábban játszott zeneszerzők darabjai is továbbá több új zenemű a zenekar felkérésére született. Az ebben az időszakban végzett munka elismeréseként az együttes 2001-ben elnyerte és három évig viselhette a megtisztelő Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet.
 
A közös hang megtalálásában nagyszerű vendégkarmesterek is segítettek. Dolgozott a zenekarral Lukács Ervin, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Eötvös Péter, Fürst János, Medveczky Ádám és Vashegyi György. A nemzetközi koncertélet számos nagy egyénisége is a Danubiát választotta: Kobayasi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov, José Cura, Izaki Masahiro, Rico Saccani, Rodolfo Fischer Wolfgang Gönnenwin, Jean-Bernard Pommier, Ivan Angelov és Sir Neville Marriner.

A fantasztikus névsor ugyanakkor azt is világosan jelzi, hogy az Óbudai Danubia Zenekar képes alkalmazkodni a legkülönbözőbb értelmezési megközelítésekhez, előadói stílusokhoz és elvekhez, s hogy az együttes nyitott a tanulásra.

Kamarazene

A zenekar által kísért szólisták között is rangos művészek szerepelnek: Marton Éva, Rost Andrea, Wiedemann Bernadett, Miklósa Erika, Jonas Kaufmann, Andrea Bocelli, Frankl Péter, Ránki Dezső, Szabadi Vilmos, Jandó Jenő, Nigel Kennedy, Gyenyisz Macujev, Evely Glennie; az új generáció képviselői közül Kelemen Barnabás, Fenyő László, Kokas Katalin, Bogányi Gergely és Farkas Gábor.
 
Az elmúlt dőszakban rendhagyó produkciók megvalósítására is lehetőség nyílt. A zenekar szoros kapcsolatban áll a Budapesti Tavaszi Fesztivállal, a Madách Színházzal és a Nemzeti Színházzal. Repertoár-előadásokban is szerepet vállalt, többek között Schiller Ármány és szerelem című drámájában (rendező: Alföldi Róbert).

A közönség és a zenekar számára a Nemzeti Színház fontos találkozóhellyé is vált, mely speciális, színházi eszközöket felvonultató koncertekre adott lehetőséget: ilyen volt  Grieg Peer Gyntjének és Mendelssohn Szentivánéji álmának teátrális előadása. Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjeit rendszeresen közvetíti a közmédia, a Bartók Rádió és a Duna Televízió.
 
Az együttes emellett rendszeresen kap külföldi meghívásokat: több alkalommal adott koncertet Spanyolországban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban. Visszatérő résztvevője a ludwigsburgi, a milánói, a hannoveri és  a zürichi zenei fesztiváloknak. 2007-ben a Schleswig-Holstein Fesztivál vendégeként a zenekar képviselte Magyarországot, és az a megtiszteltetés is érte, hogy Hálakoncertet adhatott a Vatikánban Őszentsége II. János Pál Pápa előőtt.

Kamarazene
 
A Danubia több CD-felvételt készített a Warner Classics kiadásában, amelyeken túlnyomórészt magyar szerzők művei szerepelnek, a legutóbbin pedig Johannes Brahms Magyar táncai. E felvételek által – amelyek kiváló kritikát kaptak mértékadó külföldi szaklapokban – a zenekar nemzetközileg is ismertté vált. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára a Hungaroton kiadásában a ritkán hallható Szent Szaniszló oratóriumot rögzítették.
 
Az Óbudai Danubia Zenekar azonban nem állt meg a klasszikus zene határainál, rendszeresen tesz "kirándulást" más zenei műfajok területére, szívesen játszik filmzenéket, illetve gyakorta vesz részt jazz-, pop-, rock-, illetve világzenei produkciókban.

E koncertjei során együtt játszott már a Buena Vista Social Clubbal, Omara Portuondóval Jon Lorddal, Bonnie Tylerrel, a Muzsikás Együttessel és Vukán Györggyel. Szerepet vállalt Szörényi Levente zeneszerzői életműkoncertjén, elkísérte az Omega Együttest jubileumi turnéján, játszott az After Cryinggal és a Neotonnal, a közelmúltban pedig olya "dívákkal" is, mint Rúzsa Magdi Szulák Andrea vagy Zsédényi Adrienn.

A műfaji tapasztalatok birtokában a zenekar örömmel vállalta el a kultikus rock-opera, az István a király jubileum előadásain való közreműködést mind a Szegedi Szabadtéri Játékokon, mind Budapesten.
 
A törzsközönség építése 1997-ben, a Zeneakadémián elindított bérleti sorozattal vette kezdetét, s azóta a zenekar minden koncertjét teltház előtt adja. Az újra megnyílt Zeneakadémia lett ismét a hagyományos koncertek helyszíne.

A következő évtizedek fiatal közönségét az új sorozatok célozzák meg, melyeket Budapest legújabb koncertterme, a Budapest Music Center lát vendégül. Az élmény és a zenei megismerés egyensúlyát célzó tematikus beavató koncertek egy-egy nagy alkotó személyiség portréját rajzolják meg. E koncerteket az együttes 2013 őszén kinevezett új művészeti vezetője, Hámori Máté szerkeszti és vezényli.
 
A 2014-ben a 20. koncertévadát adó Óbudai Danubia Zenekar új formában és új csatornákon is igyekszik összekapcsolni közönségét a zene felmérhetetlen univerzumával.

Tortaszeletelés a sajtótájékoztató végén
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés