bezár
 

zene

2014. 01. 30.
Bach-maraton
Sajtótájékoztató, 2014. január 28.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2014-es maraton főszereplőjéül Fischer Iván a zenetörténet egyik legnagyobb géniuszát, Johann Sebastian Bachot választotta. A hangversenyeket ingyenes filmvetítések egészítik ki.

prae.hu

"Johann Sebastian Bach az európai kultúrtörténet legnagyobb csodája, nem szorul se népszerűsítésre, se méltatásra. Kortársai közül messze kimagasló óriás, későbbi generációk meghatározó inspirációja, példaképe. Nem kell ajánlanom a Bach-maratont, mindössze emlékeztetnem az érdeklődőket, hogy siessenek a jegyvásárlással, ha be szeretnének jutni a koncertekre. Egy muzsikus egész életében ünnepli Bach művészetét, ezt a rajongást osztjuk meg egy napon a közönséggel" (Fischer Iván).
 
"Bach egy olyan jelenség, akit csak a legnagyobbakhoz lehet mérni. Homéroszhoz, Dantéhoz vagy Shakespeare-hez" (Kodály Zoltán).

BFZ próba a Művészetek Palotájában

Minthogy a sajtótájékoztató elején betekintés nyertünk a zenekari kulisszatitkokba megtudtuk, hogy a Budapesti Fesztivál Zenekar minden próbáját egy Bach kantáta előadásával kezdi: "Ez segít abban, hogy e rövid időre kizárjuk a külvilágot" - mondta Fischer Iván.
 
A Budapesti Fesztiválzenekar a világ legfontosabb zenei központjainak rendszeres vendége. Rendkívül népszerű magyarországi hangversenyeinek otthona a Művészetek Palotája, amellyel stratégiai partnerségben számos olyan produkciót indított útjára, mint akár a nagysikerű Mahler-ünnep, amelyet 2013-ban a Bridging Europe – Európai hidak fesztivál követett vagy a félig szcenírozott operaelőadások: a 2011-ben a nagy visszhangot kiváltott Mozart: Don Giovanni-előadás, majd 2013 augusztusában a New York-i Mostly Mozart Fesztiválon zajos sikert aratott Figaro házassága is. Az együttműködést a maratonok alapozták meg.
 
Immáron hét éve, 2008-ban történt, hogy az első maratonon Csajkovszkij műveit hallhatta a közönség. A különleges hangulatú, reggeltől késő estig tartó, az életmű keresztmetszetét nyújtó sorozat minden várakozást felülmúlóan nagy sikert aratott.

A következő években a rendezők Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, illetve legutóbb Bartók műveiből állították össze a tízezres hallgatóságot megmozgató maratonok műsorát. A 2014-es maraton főszereplőjéül Fischer Iván a zenetörténet egyik legnagyobb géniuszát, Johann Sebastian Bachot választotta.

Sajtótájékoztató

A barokk zene legjelesebb előadóit hallhatjuk február első vasárnapján, magyar és külföldi vendégek tisztelegnek a zeneóriás előtt, akinek tetemes életművéből persze aligha lehetne teljes képet mutatni egyetlen nap alatt – a koncertsorozat mégis megpróbálkozik a lehetetlennel.
 
A lenyűgöző és világformáló életműből tizenegy koncertnyit kínál a Bach-maraton. A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének és Fesztivál Színházának színpadain az idén is a legjobb magyar, és külföldi előadóművészek tolmácsolásában hangzanak fel az ismert és népszerű művek.
 
A napot orgonaművekkel indító Varnus Xavér tolmácsolásában rögtön a hangszerek királynője kapja az első főszerepet, majd fiatal zeneiskolásokat hallhatunk, ahogy a Bach életművében kiemelten fontos oktatást, illetve annak "leckéit" mutatják be a zeneszerző géniusz második felesége, Anna Magdalena Bach kottafüzeteiből.

Sajtótájékoztató

Kelemen Barnabás, Fassang László és Pivon Gabriella a concerto formát és a korszak egyik legkedveltebb hangszeres művét, a szvitet járja körül, közvetlenül az egyházzene mérföldkövének tartott kantáták előtt, amelyeket kiváló szólisták mellett a Schola Cantorum Budapestiensis és a Szent Efrém Férfikar szólaltat meg Bubnó Tamás irányításával.

Délután Bach talán legnépszerűbb művei, a Brandenburgi versenyek csendülnek fel előbb a Budapesti Vonósok, majd az Aura Musicale előadásában – a hat versenymű között pedig "félúton" igazi régizene-fenoménok szólaltatják meg Bach késői remekművét, a tíz kánont, két fúgát és egy triószonátát tartalmazó Musikalischer Opfert: hosszú évek óta ismét Magyarországon üdvözölhetjük a világhírű, belga régizenész-család tagjait, azaz Sigiswald, Wieland és Barthold Kuljkent.

Sajtótájékoztató

Spányi Miklós Bach korának legfontosabb húros-billentyűs hangszerére, a csembalóra írt aprólékos gonddal kidolgozott műveket mutatja be, ezt követően a megkerülhetetlen billentyűs versenyművek hangzanak el a Pannon Filharmonikusok, Fejérvári Zoltán, Palojtay János és Kemenes András közreműködésével, Vass András vezetésével.

Az utolsó előtti koncerten Baráti Kristóf és Várjon Dénes mellett hallhatjuk az évad művészét, Perényi Miklóst, majd a napot hagyományosan a Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván zárja.

Sajtótájékoztató

A világ tíz legjobb komolyzenei együttese között számon tartott, most harmincéves zenekar – amelynek tavalyi, Müpa-beli Figaro előadását a New York magazin 2013 legjobb operaelőadásának választotta – a diadalmas és fenséges Magnificattal teszi fel a koronát a közel tizenhárom órás programsorozatra.
 
Az egész napos rendezvénysorozat a Müpa és a BFZ honlapján élőben követhető, a koncerteket az MR3 Bartók-rádió 12.00 órától ugyancsak élőben közvetíti.
 
http://mupa.hu/program/bach-maraton-2014-02-02_10-00-bbnh-fesztivalszinhaz-uvegterem-kekterem-lepcsoterem-zaszloter-elocsarnok


Sajtótájékoztató
 
10.00 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
"Nagy" c-moll prelúdium
Korál a 147. kantátából
e-moll prelúdium "A katedrális"
e-moll fúga "A tölcsér"
Aiir a D-dúr szvitből
d-moll toccata és fúga, BWv 565
Varnus Xavér – orgona

 
11.00 Fesztivál Színház
Művek Anna Magdalena Bach kottafüzetéből és többszólamú invenciók
Werner Mária (Járdányi Pál Zeneiskola, Budapest, felkészítő tanár: Vimmer Erika)
Karakas Benedek (Tóth Aladár Zeneiskola, Budapest, Réti Tamás)
Boros Mihály (Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, Pécs, Megyimoreczné Schmidt Ildikó)
Venczel Ákos (Hermann László Zeneiskola, Székesfehérvár, Kárpáti Ágnes)
Komáromi Márton (Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Budapest, Lajos Kata)
Szedmák Eszter (Tóth Aladár Zeneiskola, Budapest, Eckhardt Gábor)
Szalai Molli (Ferencsik János Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Balatonfured, Küronya Veronika)

 
12.00 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Wir danken dir, Gott, wir danken dir, BWV 29 – Sinfonia
d-moll hegedűverseny, BWV 1052R
h-moll szvit
Kelemen Barnabás – hegedű, Fassang László – orgona, Pivon Gabriella – fuvola, a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai

 
13.00 Fesztivál Színház
Mit Friede und Fred Ich fahr dahin – nyitótétel a 125, kantátából
Der Geist hilf unser Schwachheit auf – kétkórusos motetta
Lobet den Herrn – négyszólamú motetta
g-moll mise, BWV 235
Károlyi Katalin, Megyesi Zoltán, Cser Péter – ének
Schola Cantorum Budapestiensis (művészeti vezető: Mezei János), Szent Efrém Férfikar (művészeti vezető: Bubnó Tamás), Aura Musicale
Vezényel: Bubnó Tamás

 
14.30 Fesztivál Színház
Bach-délután a Kuljken családdal
Musikalisches Opfer (Zenei áldozat), BWV 1079
Sigiswald Kuljken – barokk hegedű, Wieland Kuljken – viola da gamba, Barthold Kuljken – fuvola, Benjamin Alard – csembaló

 
16.30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
4., 5. és 6. Brandenburgi verseny – historikus hangszereken
Aura Musicale

 
17.30 Fesztivál Színház
Kromatikus fantázia és fúga, BWV 903
6 kis prelúdium BWV 933-938
c-moll partita, BWV 826
Spányi Miklós – csembalo

 
18.30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
f-moll zongoraverseny, BWV 1056
c-moll versenymű két zongorára, BWV 1060
C-dúr versenynű három zongorára, BWV 1064
Pannon Filharmonikus Zenekar, Fejérvári Zoltán, Kemenes András, Palojtay János – zongora
Vezényel: Vass András

 
19.30 Fesztivál Színház
a-moll angol szvit, BWV 807
d-moll partita, BWV 1004
C-dúr csellószvit, BWV 1009
Várjon Dénes – zongora, Baráti Kristóf – hegedű, Perényi Miklós – cselló

 
21.00 Bartók Nemzeti Hangversenyterem
d-moll kettősverseny, BWV 1043
Magnificat, BWV 243
Budapesti Fesztiválzenekar, Szent Efrém Kórus (művészeti vezető: Bubnó Tamás)
Vezényel: Fischer Iván
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés