bezár
 

film

2014. 01. 24.
Díjkiosztóval ért véget a hetedik Kustendorf fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fesztivál díjainak átadásával ért véget csütörtök este Emir Kusturica szerb filmrendező nemzetközi film- és zenei fesztiválja, a hetedik Kustendorf.

prae.hu

A 2014-es fesztiválon a jövő filmeseire helyezték a hangsúlyt: 15 fiatal, feltörekvő rendező, diákok, illetve elsőfilmesek mutatták be rövidfilmjeiket. A résztvevők 11 országból érkeztek a Mokra Gora hegységben, Montenegró, Szerbia és Koszovó határán felépített autentikus faluban szervezett fesztiválra.

A fesztivál fődíjait, az Arany-, az Ezüst- és a Bronztojást A némafilmes című film női főszereplője, Berenice Bejo francia színésznő által vezetett zsűri ítélte oda. A bírálóbizottság további két tagja Guillermo Arriaga mexikói és Srdjan Koljevic szerb forgatókönyvíró-rendező volt.

Az Aranytojást az Andrej Kolencik-Peter Beganyi szlovák szerzőpáros kapta The Exhibition című kisfilmjéért. Az Ezüsttojást a lengyel Julia Kolberger The Easter Crumble című alkotása érdemelte ki, míg a fesztivál Bronztojását Luka Popadic szerb rendező kapta Baits and hooks című munkájáért.

A január 18. és 23. között zajló fesztivál vendége volt Francois Ozon francia, Aszgar Farhadi iráni, Alekszandrosz Avranasz görög, Jurij Bikov orosz, valamint Paolo Sorentino és Gianfranco Rosi olasz rendező is, akik a filmjeik bemutatása mellett előadásokat is tartottak.

A zenei programban fellépett a Zaz néven ismert francia énekesnő, Isabelle Geffroy is, aki a szerb sajtónak elmondta, nagyon megtetszett neki a szerb kóló, ezért vásárolt néhány szerb zenei CD-t.

A fesztivál leglátványosabb része a megnyitó volt, amelyen karneváli hangulatban elevenítették fel a Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös és felesége, Zsófia elleni szarajevói merényletet, ezzel emlékezve az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés