bezár
 

film

2008. 11. 18.
Miki egér 80 éves, és még mindig bírja szuflával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bár nem sokan mondanák meg róla, Miki egér november 18-án már a nyolcvanadik születésnapját ünnepli. Kalandjai során volt cowboy, hősszerelmes és katona, bájos botladozásaival az egész világot leigázta. Minden egerek leghíresebbike e röpke nyolc évtized alatt a hírnév mellett annyi hasznot hozott gazdáinak, hogy azt még a pénzben úszkáló Dagobert bácsi is megirigyelhetné.

prae.hu

 Miki egér Walt Disney és Ub Iwerks együttműködéséből jött a világra, miután Disney jogi és művészeti vitába keveredett az Universal Stúdióval Oswald, a szerencsés nyúl alakja miatt. Az Universal elcsábította Disney embereit, aki mellett csak Iwerks és még pár rajzoló tartott ki. A maroknyi csapat új műhelyt hozott létre, és megkezdődött a figurák kitalálása. Iwerks kutyát, macskát, békát vetett papírra, Disney azonban mindegyiket elutasította. A mester végül gyerekkori emlékeihez tért vissza, amikor is büszke tulajdonosa volt egy egérnek. Az ötlet tökéletesnek tűnt, az alkotók úgy érezték: a közönség, különösen a gyerekek, odáig vannak a kicsi és aranyos állatokért.

Gond már csak a névvel akadt: Mrs. Disney megjegyzése kellett ahhoz, hogy az egér ne a Mortimer Mouse nevet kapja, amely Lillian Disney szerint rendkívül ódivatúan hangzott. Ebből lett végül a Mickey Mouse (becsületes magyar nevén Miki egér), bár Mickey Rooney hollywoodi legenda szerint Walt Disney az általa megformált Mickey McGuire-től kölcsönözte e nevet. 

A hírnévhez két sikertelen, a fiókban maradó rövidfilmen át vezetett az út. Az első két alkotásban Miki egér még kísértetiesen hasonlított Oswald nyúlra, és természete sem volt éppen túl barátságos. Disneynek változtatnia kellett, Miki mind külsejében, mind természetét tekintve barátságosabb lett, így a harmadik próbálkozást már siker koronázta, találtak egy forgalmazót, aki vetíteni kezdte a Steamboat Willie címet viselő hangos (!) filmecskét. Miki egér 1928. november 18-án tűnt föl először a filmvásznon, kalandjaiban Minnie is osztozott. 

Ettől kezdve nem volt megállás: sorra készültek a filmek (hamarosan már színesben), húsz év alatt 120 darab. A mozipénztárak előtt kígyózó sorok álltak, az emberek csak akkor vettek jegyet az előadásra, ha a film előtt Miki egér kalandjait vetítették. A zene mellé hamarosan beszéd is társult, Miki első mondatai a "Hot dog! Hot dog!" voltak. A főhősnek húsz éven át maga Walt Disney kölcsönözte hangját, csakúgy mint a csinos cipőt és masnit viselő Minnie-nek.

Amerika szerte sorra alakultak a Mickey Mouse klubok, a sikerek még a nagy gazdasági világválság idején sem halványultak: Walt Disney tiszteletbeli Oscar-díjat kapott. A népszerűségi lista éléről 1935-ben szorult le, Popeye (Popey) volt az, aki legyőzte. A jólelkű egérnek azonban így sem volt oka szégyenre, évente 600 ezer dollárral gyarapította Disney bevételeit. Miki egér érdemeit a Nemzetek Szövetsége is elismerte. A fehér kesztyűs rágcsálónak egészen komoly rajongói is akadtak, Arturo Toscanini például odáig volt azért a filmért, amelyben Miki egy Liszt Magyar rapszódiáját vezénylő karmestert alakított.
 
Bár Disney elsősorban széles vászonra meg álmodta Miki egér kalandjait, a rajongók természetesen képregény formájában is találkozhattak Mikivel és egyre bővülő baráti körével. Donald kacsa, Daisy kacsa, Dagobert bácsi, Goofy, Plutó és a többiek egytől egyig kedvencekké váltak. 

Miki egér 50. születésnapján helyet kapott a hollywoodi hírességek sétányán, csillaga a Hollywood Boulevard 6925. alatt található. Idővel nagy vetélytársaival is "békét kötött", 1988-ban létre jött a történelmi találkozó Tapsi hapsival, a Warner Bros. hősével. A várva várt jelenetekre a Roger nyúl a pácban című filmben került sor, a két stúdió kikötötte, hogy Miki egérnek és Tapsi hapsinak ezredmásodpercre ugyanannyi időt kell eltöltenie a vásznon. 1990-ben Miki a Muppet show-ba is ellátogatott. 

A világhíres egér már egy ideje nem mutatkozik a filmvásznon, televíziós rajzfilmekben tűnik föl néha-néha, s az új időkhöz alkalmazkodva video- és számítógépes játékokban vállal szerepet. Az egér, aki egyes felmérések szerint még a Mikulásnál is ismertebb, nyolcvan éve hű társa Minnie-nek, noha esküvőre nem lehet számítani. Miki és Minnie azonban bizonyos szempontból mégis csak házasnak tekinthető: Mikit 1983 óta Wayne Allwine szólaltatja meg, aki azt a Russi Taylort vette el feleségül, aki Minnie hangját szolgáltatja. 

Miki egér a populáris kultúra egyik ikonja is lett, választásokkor szavazólapokon szerepel, Amerikában és Nagy-Britanniában neve egyet jelent a csetlő-botló, komolytalannak tartott dolgokkal. A britek előszeretettel aposztrofálják Mickey Mouse ligának az amerikai labdarúgó bajnokságot, a nyolcvanas években Margaret Thatcher kormányfő sem restellte szájára venni Miki nevét, az Európai Parlamentet nevezte Miki egér parlamentnek. Az amerikaiak pedig a Los Angeles-i maffiát emlegették Miki egér maffiának, annak szervezetlensége és félresikerült balhéi nyomán. Ausztráliában viszont Miki egér neve egyet jelent a kiváló és első rangú dolgokkal. Nem úgy, mint Magyarországon, ahol a közelmúlt egyik miniszterelnöke az általa nem kedvelt sajtómunkásokat nevezte "mikiegerek"-nek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés