bezár
 

építészet

2014. 01. 20.
Recycling Socialism
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Észt-magyar kerekasztal-beszélgetéssel és Veiko Ounpuu Őszi bál (Sügisball) című filmjének vetítésével zár kedd este a Recycling Socialism - A szocializmus építészetének újragondolása című észt építészeti kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

prae.hu

Mit lehet kezdeni egy szovjet lakóteleppel? - tette fel a kérdést a 2013-as Tallinni Építészeti Biennále (TAB) nemzetközi ötletpályázata, melynek anyagából 2013 decemberében megnyílt a FUGA kiállítása.

A szeptemberben megrendezett nemzetközi építészeti és urbanisztikai fórum idei kurátora a b210 építészcsapat, főszervezője az Észt Építészeti Központ volt. A TAB 2013 a Recycling Socialism témakört járta körül, arra keresve a választ, hogy mit lehet ma "újrahasznosítani" a szocializmus építészetének tereiből, struktúráiból, koncepcióiból és alapanyagaiból - tájékoztatta az MTI-t a Magyarországi Észt Intézet.

A biennále nemzetközi ötletpályázatán indulóknak olyan megoldásokat kellett bemutatniuk - a Väike-Oismäe lakótelep jövőjének szempontjából legfontosabbnak vélt témákra fókuszálva -, melyekkel sokszínűbbé és élhetőbbé tehető a szocializmusból örökölt városi tér.

Az Észt Intézet szervezésében megvalósult budapesti kiállításon a pályázati anyagok mintegy fele látható; a győztes és a zsűri által dicséretben részesített munkák mellett további, érdekes megoldásokat kínáló ötlettervek, köztük a magyar Urban Jungle (Botos András) pályázata is.

A keddi finisszázson 18 órától magyar és észt szakemberek vitatják meg a szocializmus épített örökségének kortárs újraértelmezési lehetőségeit. A Karin Tougu építész, a kiállítás egyik kurátora; Polyák Levente építész, a Kortárs Építészeti Központ munkatársa és Botos András többek között arra keresik a választ, milyen követendő és elkerülendő példákat találtak az észt és magyar építészek a múlt rendszerből megmaradt épített örökség élhetőbbé tételére.

Más irányból mutatja be a panelházak világát Veiko Ounpuu Őszi bál című filmdrámája, melyet 20 órától vetítenek a FUGÁ-ban. A magyar felirattal megtekinthető fekete tragikomédia hat magányos ember sorsát követi végig, akik egy szovjet időkből maradt lakótelepen tengetik tömbéletüket.

Az Őszi bál elnyerte többek között a 2007-es Velencei Filmfesztivál Horizontok versenyprogramjának fődíját, tavalyelőtt pedig észt filmes szakemberek minden idők legjobbjának választották.

A kiállítás záróeseményére a belépés ingyenes.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés