bezár
 

irodalom

2008. 11. 17.
Elhunyt Gyurkovics Tibor író-költő
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hetvenhét éves korában vasárnap hajnalban elhunyt Gyurkovics Tibor, József Attila- és Kossuth-díjas költő és író - tájékoztatta a család a sajtót.

prae.hu

Az írót néhány hete kórházban kezelték, ott érte halál - közölte Gyurkovics Györgyi, az író özvegye. Elmondta azt is, hogy a temetést a család szűk körben tervezi, de Gyurkovics Tibor tisztelőinek lehetőséget kívánnak adni, hogy leróhassák kegyeletüket. 

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Gyurkovics Tibort saját halottjának tekinti - közölte a tárca sajtóosztálya.

Gyurkovics Tibor 1931. december 18-án született Budapesten. 1988-1992 között a veszprémi Petőfi Színház dramaturgja, 1989-1991 között az Új Idő szerkesztőbizottsági tagja volt. 1991-1995 között a Magyar Írókamara társelnöke, 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, 1995-től a Magyar Írók Egyesületének elnöke volt, majd tiszteletbeli elnöke. A Budavári Önkormányzat díszpolgári címet adományozott az írónak. Elnöke volt az alternatív Kossuth-díjat létrehozó Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriumának.

Gyurkovics Tibor számos rangos irodalmi díj kitüntetettje. Egyebek mellett 1982-ben József Attila-díjat kapott, 1994-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 1997-ben elnyerte a Magyar Örökség-díjat, 2001-ben a Magyar Művészetért Díjat.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője közleményében azt írta, Gyurkovics Tibor távozása pótolhatatlan vesztesége a magyar kultúrának, a nemzeti megmaradásért felelősséget érző és vállaló irodalmi-szellemi körnek.

Sok műfajban alkotott, de mindig visszatért a vershez, "mert mindenre van vers" - idézte a politikus a költőt. "Művei nemcsak hitet tesznek a nemzeti összetartozás mellett, de fájdalmasan ostorozóak is; értünk, magyarokért, a hazánkért aggódott. Bár Gyurkovics Tibor elment közülünk, az ő szavaival, vele együtt valljuk: "Magyarország ki van szemelve arra, hogy megmaradjon" - olvasható a frakcióvezető közleményében.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés