bezár
 

film

2014. 01. 14.
Magyar animáció a berlini Arany Medvéért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bucsi Réka Symphony No. 42 című diplomafilmjét meghívta rövidfilm versenyébe a berlini nemzetközi filmfesztivál. A tízperces digitális rajzanimáció a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.

prae.hu

Varga Csabát, Orosz Istvánt, Cakó Ferencet, Milorad Kristicet, M. Tóth Gézát és Szilágyi Varga Zoltánt követve Bucsi Réka pályakezdő animációs filmrendező mutatkozik be februárban az A-kategóriás nemzetközi filmfesztivál, a Berlinale rövidfilm versenyében. A MOME Animáció tanszék hallgatójának 2013-ban készült diplomafilmje, a Symphony no. 42 meghívást nyert a rangos fesztivál válogatásába, így versenyre kelhet a legjobb rövidfilmet illető Arany Medve díjért.

A 64. Berlinalét február 6-16. között rendezik meg a német fővárosban, a film díszbemutatójára az alkotók jelenlétében kerül sor.

„A Symphony no. 42 című animációs film rendhagyó narratívát használva, 47 különböző jeleneten keresztül mutat be egy szubjektív világképet. Az asszociációk által összefűzött rövid jelenetek környezetünk irracionális összefüggéseit hangsúlyozzák. A szürreális helyzetek ember és természet alkotta dolgok összhatásán alapszanak” – olvasható a szinopszisban. „A film alapötlete egy számomra érdekes emberi tulajdonságra épül. Ha külső szemlélőként tanúi vagyunk egy számunkra ismeretlen szituációnak, akkor tudat alatt automatikusan kontextusba helyezzük az eseményeket saját elképzeléseink szerint” – vallja a film alkotója, Bucsi Réka.



A Symphony no. 42 a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a film vágója Czakó Judit, producere Fülöp József a MOME Animáció tanszék vezetője.

Bucsi Réka 2013-ban végzett a MOME animáció szakán, jelenleg az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshop résztvevője.

Bővebben a filmről:
https://www.facebook.com/SymphonyNo42 
Bővebben a fesztiválról:
http://www.berlinale.de/de/HomePage.html

A Magyar Nemzeti Filmalap 2012 óta évente közel 70 millió forinttal támogatja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az ELTE-BTK-n és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készülő diploma- és vizsgafilmeket. A támogatás célja a gyakorlati tanulás és kísérletezés lehetőségének biztosítása az új tehetségek számára, a szakmai utánpótlás elősegítése. A támogatásnak köszönhetően évente közel 40 rövidfilm készül a három intézményben.

A MOME Animáció a magyar animáció egyik meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma. Aktivitása magába foglalja az animáció BA és MA képzési programokat gondozó egyetemi tanszék működését, ugyanakkor az oktatáson túlmutató tevékenységek határozzák meg munkáját. Ezek sorában jelentős szereppel bír a produkciós tevékenység a nemzetközi kapcsolatrendszerbe helyezett tehetséggondozás és tartalomfejlesztés, mely egyik kifutása inkubátor felületek létrehozása és működtetése. Mindezeken túl az animációs filmművészet aktuális kérdéseit regionális, történeti vagy egyéb kontextusba helyező kutatási témák gondozása is része a műhelyben folyó munkának.

További információ: 
http://anim.mome.hu/
https://www.facebook.com/MOMEAnim 



Forrás:
Sajtóközlemény, 2014. január 13.
Magyar Filmunió / Magyar Nemzeti Filmalap – MOME Anim
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés