bezár
 

art&design

2014. 01. 09.
Schéner Mihály virágcsendéletei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Schéner Mihály Kossuth-díjas festőművész ritkán látható virágcsendéletei is szerepelnek azon a kiállításon, amely a művész családjának hagyatékából mutat be válogatást péntektől a Vízivárosi Galériában Budapesten.

prae.hu

A sokoldalú művész változatos életművének utolsó évtizedéből 45 művet vonultat fel az emlékkiállítás, amelyen bemutatják a család részére készült, a közönség előtt kevésbé ismert és ritkán látható olajfestményeket is - mondta el Olescher Tamás galériavezető az MTI-nek.
    
Bemutatják Schéner Mihálynak (1923-2009) a gercsei és a sándorfalvi templomokról készült pannóit, valamint fajátékokat, faplasztikákat és egy nagyméretű szőttest is. A népmesei ihletésű mézeskalács-figurák mellett Gubó Kata és Rózsa Sándor alakja tűnik fel a kiállításon papírmasé maszkok és egy betyárokat ábrázoló filctollrajz kíséretében. Látható lesz még a békéscsabai Meseházból egy színes fali plasztika. Schéner Mihály 1988-ban hozta létre két parasztbarokk műemlék-épületben a Meseház játékmúzeumot, ahol az általa tervezett játékokkal játszhatnak a látogatók - tette hozzá a galériavezető.
    
Olescher Tamás beszélt arról is, hogy a művészt halála előtt, 2009-ben választották a II. kerület díszpolgárává. "A kerület galériájaként arra törekszünk, hogy az itt élő vagy a negyedben egykoron alkotó művészek nagyobb életművét is bemutassuk az érdeklődőknek" - hangsúlyozta a galériavezető.
    
Schéner Mihály festő, grafikus, szobrász, keramikus és bábtervező a képző- és iparművészet több ágában is alkotott.
1947-ben diplomázott a magyar képzőművészeti főiskolán, mesterei Rudnay Gyula és Elekffy Jenő voltak. 1995-ben munkásságát Kossuth-díjjal ismerték el. Alkotásai 1960-tól több csoportos és egyéni kiállításon szerepeltek Magyarország mellett Párizsban, Bécsben, Berlinben és Varsóban is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés