bezár
 

irodalom

2008. 11. 16.
Ágh István kapta a Radnóti Biennálé költészeti fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életművéért, több évtizedes munkásságáért Ágh István Kossuth-díjas költő kapta a Radnóti Miklós költészeti biennálé fődíját. A költői díjban ezúttal Lövétei Lázár László csíkszeredai poéta részesült. A díjakat a szombati gálán adták át a kitüntetetteknek.

prae.hu

Az irodalom népszerűsítéséért kifejtett tevékenységét Krekity Olga szabadkai újságíró versmondót, verstanító pedagógust, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének alapító elnökét jutalmazták. Ugyancsak Radnóti-díjjal ismerték el Kovácsné Lapu Mária inárcsi pedagógus, színjátszó-rendező munkásságát. 

A biennálét a győri székhelyű Radnóti Irodalmi Társaság szervezi, a kortárs magyar költészet támogatását felvállaló civil szervezet rendezvényét a kulturális minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, a Győr-Moson-Sopron megyei és a győri önkormányzat is támogatja - mondta Szabó József, a társaság elnöke. 

Ugyancsak a szombati gálán adták át a Radnóti Miklós országos vers- és prózamondó verseny díjait a győzteseknek. Csaknem félszáz felnőtt és diák állt pódiumra, s adott tanúbizonyságot előadói képességéről a kétnapos megméretésen. Az első három helyezett felnőtt versmondó Radnóti-díjban részesült, az első három helyezett diák teljesítményét Radnóti-diplomával jutalmazta a  zsűri. A mostani a 33. verseny volt, amelyet az amatőr vers- és prózamondók a versenyek versenyeként emlegetnek - mondta Popper Ferenc, a Magyar Versmondók Egyesületének Győr megyei elnöke. 

A díjátadó ünnepség előtti konferencián megemlékeztek a 200 éve született Kovács Pál író-szerkesztőről, a Hazánk című magyar nyelvű lap alapítójáról. Már neves író volt az orvosi praxist is folytató dr. Kovács Pál, amikor 1835-ben Győrött telepedett le. Sokat tett a város művelődése, a magyar nyelv terjesztése érdekében. Az 1847-ben általa alapított Hazánk című újságba számos kiváló szerző, köztük Petőfi Sándor és Arany János is publikált.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés