bezár
 

színház

2014. 01. 07.
A Nyugat női
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kecskeméti Katona József Színház január 9-én mutatja be A Nyugat női című darabot a Kelemen László Kamaraszínházban.

Szkéné színház

A Bíró Kriszta gyűjtése nyomán készült szövegkönyv a Nyugat folyóirat írói, költői mögött álló, küzdő, mosolygó és szenvedő asszonyok portréját kelti életre – mondta Németh Virág a bemutató előtt az MTI-nek.

A színház dramaturgja hangsúlyozta: magyartanárainktól sokat hallottunk Kosztolányi, Babits, Ady szerelmi lírájáról, Karinthy lehengerlő humoráról, Móricz írásairól, a Nyugat generációjának irodalomtörténeti jelentőségéről, arról azonban ritkán esett szó, hogy e nagy írók milyenek voltak magánemberként.

Tudták-e például, hogy Szabó Lőrinc egyórányi beszélgetés után odaajándékozta jegyesét Babitsnak, az asszony háta mögött, vagy hogy Móricz első felesége öngyilkos lett, mert nem bírta elviselni férje hűtlenségét – utalt Német Virágh a Nyugat költő- és írófejedelmeinek magánéletére.

Hozzátette: számtalan feleség mondott le élete álmáról, hivatásáról, hogy férje zsenialitásának szolgálatába álljon és számtalan férfi pusztult bele abba, ha felesége ezt nem tette meg.

A kecskeméti színház korabeli szövegek felhasználásával, öt kiváló színművésznő - Sára Bernadette, Bognár Gyöngyvér, Téby Zita, Decsi Edit és Hajdú Melinda - tolmácsolásában mutatja be a művészfeleségek olykor bohém, olykor pedig keserű életét – fogalmazott a kecskeméti színház dramaturgja.

Németh Virág a darabról kiemelte, hogy A Nyugat női mindemellett egyetemes kérdésekkel is foglalkozik: a szerelemről, a vágyról, a kísértésről, a házasságról mesél; a karrierről, a nők szerepéről és helyzetéről való elmélkedés pedig évtizedek távlatából is korszerűnek és aktuálisnak tűnik.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés