bezár
 

színház

2008. 11. 15.
Matula egyszemélyes színháza Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vili Matula neves horvát színész Münchhausen című monodrámáját egy személyben adja elő kedd este Budapesten, a Duna Palotában.

Szkéné színház

A darab megértéséhez nem kell tudni horvátul, s az előadásra mindenki ingyen bemehet - mondta el Melinda Adam, a horvát nagykövetség munkatársa.

A darab Gottfried August Bürger Münchhausen című vígjátékából készült, s a nagyotmondó báró kalandjairól szól. A füllentés világbajnoka valódi személyiség, a 18. században élt.

Vili Matula, a 46 éves zágrábi színész sajátos eszközeivel, szinte szó nélkül játssza el a lódító báró történetét. Egyik kritikusa, Sead Muhamedagic szerint az előadás könnyekig megnevetteti a közönséget.

A zágrábi színész kiváló mozgásához hozzájárul, hogy rajong és műveli is az aikidót, a tradicionális alapokon nyugvó modern japán harcművészetet. 

Vili Matula elvégezte a színiakadémiát, majd a Zágrábi Ifjúsági Színház tagja lett, de játszott a Komédia Színházban és éveken át szerepelt a Dubrovniki Nyári Játékokon. Tíz éve "szabadúszó" művész, alapító tagja a színészszakszervezetnek, és aktív tagja a Horvát Helsinki Bizottságnak.

Matula népszerű szereplője a horvát filmeknek, évente két-háromban is játszik, most is forgat, a Gola koza (Meztelen bőr, Pőreség) című, várhatólag jövőre elkészülő filmben játszik. 

A Münchhausen című darabot Boris Kovacevic rendezte, a magyarországi horvát nagykövetség és a budapesti Horvát Kisebbségi Önkormányzat szervezte.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés