bezár
 

zene

2013. 12. 28.
Padovában kezdi az évet Várjon Dénes zongoraművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sűrű programokkal kezdi az évet Várjon Dénes zongoraművész. Először Padovába utazik, majd Párizs, Philadelphia, Washington, London következik. Néhány itthon töltött hét után németországi turnéra indul.

prae.hu

"A padovai Amici della Musica koncertsorozatba sokadszor térek vissza, játszottam Schumann-sorozatot, adtam zenekari koncertet is. Január 9-re szólóestre hívtak, a műsor első felében Haydn- és Bartók-műveket szólaltatok meg. A második része Janácek-, Chopin- és Ravel-darabokból áll. Január 13-án Párizsban a Cité de la Musique-ban is szólóesten lépek fel az Éjszaka című sorozatban, ott a Chopin-, Janácek-, Bartók- és Ravel-kompozíciókat Schuman-művel egészítem ki" - mondta el az MTI-nek a zongoraművész.

Várjon Dénes Franciaországból az Egyesült Államokba repül, január 15-én a világhírű Curtis Intézetben tart mesterkurzust. "Nagy megtiszteltetés a világ egyik legjobb zenei intézményében tanítani. Az előzmény: igen szorossá vált a kapcsolatunk a Marlboro Music Festivallal, amelynek az irodája szintén Philadelphiában van, az alapítók is kapcsolódnak a Curtishez. Nem rögzítettük, hogy mit tanítsak, nyitott vagyok mindenre, természetesen szívesen venném, ha lennének hallgatók, akik Bartókkal szeretnének foglalkozni."

A kurzus után a philadelphiai Benjamin Franklin-teremben ad Bartók-, Beethoven-, Janácek- és Schumann-darabokból szólóestet. Majd január 19-én a washingtoni Phillips Gyűjteményben a philadelphiai műsor rövidített változatát játssza.

Európába visszatérve február 1-jén a londoni Wigmore Hallban lép fel, itt Janine Jansen (hegedű), Steven Isserlis (cselló) és felesége, Simon Izabella zongoraművész lesz a partnere. A koncert része annak a projektnek, amellyel Isserlis az első világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékezik. Másnap reggel hazajön, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar Bach-maratonján a Művészetek Palotája (Müpa) Fesztivál Színházában délután az a-moll angol szvitet szólaltassa meg, a kamarazenei műsorban Baráti Kristóffal (hegedű) és Perényi Miklóssal (gordonka) szerepelnek.

Február 21-én ismét a Müpában lép pódiumra Tabea Zimmermann (brácsa) és Jörg Widmann (klarinét) társaságában. A Schumann-Kurtág-est a magyar zeneszerzőt köszönti nyolcvannyolcadik születésnapja alkalmából. A programot a Kegelstatt trió színesíti, amelyet Mozart tekézés közben írt. Elhangzik még Widmann 1993-ban született, mára repertoárdarabbá vált Fantázia klarinétra című kompozíciója - az összeállítás a svájci-német turnéjuk anyaga.

Visszatekintve 2013-ra Várjon Dénes fontosnak tartja, hogy a Zeneakadémián a nyitás után megvalósult az Anda Géza Fesztivál. "Az akadémia ideális helyszín volt, a folytatásról még nem tudok, de valami elindult annak érdekében, hogy a Zürichben elhunyt Dohnányi-növendékről, a 20. század egyik legnagyobb zongoraművészéről itthon is többet tudjanak."
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés