bezár
 

építészet

2013. 12. 27.
Felújították a veszprémi vár kapuját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felújították a veszprémi vár úgynevezett Hősi kapuját 172 millió forintos európai uniós forrásból – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

prae.hu

A fejlesztés egyik célja a létesítmény eredeti rendeltetésének visszaállítása volt, amely egy lényegesen jobb technológiai infrastruktúra betelepítésével valósult meg: az LCD-képernyők felületeinek a segítségével a kor technikai vívmányainak megfelelően, célzottan és gyorsan, „látogatóbarát” módon juttathatnak információhoz az érdeklődők - írták közleményükben.
    
A rekonstrukciós projekt keretében tervezett fő funkció kifejezetten a vár és a várhegy emlékhelyeinek bemutatását szolgáltja: a kapunál a vendégek előzetes tájékoztatást kaphatnak a rájuk váró látnivalók jelentőségéről, történelmi múltjukról, ezzel segítve a várbeli élményekre való ráhangolódást és a befogadást  áll az önkormányzat közleményében.
    
Hozzátették: a projekt eredményeként kialakult egy zárt belső tér, ahol interaktív helytörténeti múzeum jött létre. Itt a várról, a városról készült mozgóképes archívum bemutatása válik valóra egy állandó kiállítás formájában.
    
A helytörténeti múzeumon kívül, az elektromos elosztószekrényt tároló trafóépület lesüllyesztésével és a környezet rendezésével egy külső, félig fedett közösségi felület is kialakult, ahol alkalomszerűen kisebb rendezvények és játékos foglalkozások szervezhetőek a vendégeknek.
    
Az ajándékbolt megmaradt a korábbi helyén, szomszédságában viszont egy kiállító-, gyülekező- és fényképkészítőhelyet alakítottak ki, akadálymentes mosdókkal, valamint kilátással a Séd-patak pajtakerti völgyére és a Fenyves utcára.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés