bezár
 

zene

2008. 11. 15.
Wayne Hussey-koncert: bort iszik és énekel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kezdetben volt pop és diszkó (Dead Or Alive), lett belőle dark és gothic (Sisters of Mercy, majd Mission), napjainkra maradt egy szál akusztikus gitár: Wayne Hussey, a nyolcvanas-kilencvenes évek rockzenéjének egyik ikonja kedden Budapesten, az Alcatraz Klubban mutatja be szólólemezét. Két évvel ezelőtt meghitt, vörösborozós koncertjével óriási sikere volt Budapesten.

prae.hu

Furcsa, hogy az angliai Bristolból indult Wayne Hussey gitáros-énekes az 1980-as évek első felében két olyan zenekart is otthagyott, amelyek távozása után futottak be karriert. Ha azt nézzük, hogy a Dead Or Alive Pete Burns énekes vezetésével számolatlanul gyártotta a popdiszkó slágereket (gondoljunk csak a You Spin Me Roundra), a Sisters of Mercy meg Andrew Eldritch vezetésével a gothic rock istene lett, lehetne mit sajnálnia.
 
A Wayne Hussey által 1986-ban alapított Mission viszont csodás pályát futott be: sajátos, magával ragadó gitárhangzás, katartikus szövegek, a frontember Hussey kissé teátrális, melankolikus éneke - az 1980-as években Európa- és Amerika-szerte kivételesen népszerű gothic rock rajongótábora a Mission lábai előtt hevert.

Már 1987-ben a híres readingi rockfesztivál főzenekara volt a Mission; második albumukat, a Childrent nem más, mint John Paul Jones, a Led Zeppelin basszusgitárosa jegyezte producerként. A Children a brit albumlista második helyéig jutott, a következő albumok, a Carved In Sand, majd a Neverland, a Blue és az Aura szintén nagy siker volt.

A Mission titkáról Hussey 1994-ben önkritikusan ezt írta: "Különleges érzékünk volt a melodrámához. Nagyszerű volt: fellengzős, nagy kinyilatkozások. Sohasem próbáltunk olyat csinálni, ami innovatív lett volna".

Aztán új idők jöttek, a lendület alábbhagyott, a zenei közeg is más lett. A 2007-es God Is A Bullet a búcsúalbum, amit az idén véget érő világturnéval spékeltek meg, benne egy budapesti állomással az A38 hajón. Közben Hussey már egyedül is fel-fellépett; meghitt, 2006 augusztusi budapesti koncertjét nem felejti el, aki ott volt: egy akusztikus gitárral egyedül zenélt több mint két órán át, a közönség együtt énekelt vele, a dalok között pedig jót húzott egy vörösboros palackból.

Hussey szerencsére nem akar kiszállni: ötvenedik évén túl is rendkívül aktív, tavasszal megjelent első szólólemezét, a Bare-t nagyon kedvezően fogadta a szakma. Mostani fellépésén Dave Wesling kíséri csellón: ő a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra tagja és rendszeresen fellép az Anathemával is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés