bezár
 

film

2008. 11. 19.
Miyazaki legújabb filmjével indul az Anilogue 2008
Nemzetközi animációs fesztivál november 27-től december 3-ig Budapesten és Bécsben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Miyazaki legújabb filmjével indul az Anilogue 2008 Az Anilogue fesztivál hatodik kiadása Budapest mellett immár Bécsbe is elhozza az év legsikeresebb animációs filmjeit a világ minden tájáról. Premierek, versenyfilmek, workshopok két főváros öt mozijában – egy álló héten keresztül.

A PONYO A TENGERPARTI SZIKLÁN című, egész estés anime magyarországi premierjével veszi kezdetét a legnagyobb budapesti animációs fesztivál hatodik évada november 27-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A japán animáció élő klasszikusának legújabb filmje elsősorban a gyerekközönség számára készült, ám a Miyazaki-filmek felnőttkorú kedvelői ezúttal sem nélkülözik majd a mesterre jellemző, pazar látványvilágot és a misztikus átalakulások láncolára épülő történetet. A filmet jövőre a Best Hollywood mutatja be a magyar mozikban.

Az Anilogue fesztivál 2008-tól nemcsak műsorában, hanem helyszínei révén is nemzetközivé válik. A november 27-től december 3-ig, tehát egy egész héten át tartó eseménysorozat novemberre eső filmjei Budapesten, a decemberi vetítések pedig már az osztrák fővárosban várják a nézőket. A programban idén is számos animációs nagyfilm premierjét találjuk, köztük az idén Cannes-ban debütált, és a Szuez Film jóvoltából a fesztiválpremier után a magyar mozikban is látható KERINGŐ BASHIRRAL című izraeli rajzfilmet, amely az 1982-es libanoni háború eseményeit eleveníti fel. Az Anilogue-on debütál az idén Tokióban a világ legjobb animéjének választott EVANGELION 1.0: NEM VAGY EGYEDÜL című japán film, a PIANO FOREST című anime, és a kifejezetten csak kötélidegzetűeknek szánt HOLTTÉR című animációs zombihorror is, amelynek videójáték-változatát az Electronic Arts és a Forum Home Entertainment jóvoltából a nézők azon nyomban ki is próbálhatják a moziban.

A premierek közül nem maradhat ki a régóta várt IDIÓTÁK ÉS ANGYALOK című amerikai animációs film, amelynek akkor még csak készülőben levő jeleneteit a tavalyi Anilogue-on mutatta be – Európában elsőként – a budapesti közönségnek a rendező, Bill Plympton. A briliáns rajztechnikával készült film egy váratlanul szárnyat növesztett nyárspolgár groteszk történetét beszéli el.

Az Anilogue 2008 az idei Annecy filmfesztiválon különdíjat nyert Plympton-film mellett bemutatja a világ legnagyobb rajzfilmes rendezvényének fődíjas alkotását, a SITA SINGS THE BLUES-t is. Nina Paley filmje az indiai mitológia egyik alapművét, a Rámájanát  dolgozza fel. A három szálon futó cselekmény különlegessége, hogy a tízfejű indiai démon és a szigetről szigetre szökellő majomkirály mellett a húszas éves amerikai blueskirálynője, Anette Hanshaw, valamint maga a rajzfilm rendezője is szerepet kap benne.

A fesztivál műsorából 2008-ban sem hiányozhat a nemzetközi versenyprogram. A stúdiók ebben az évben is több mint ötszáz animációs rövidfilmet neveztek Európa minden szögletéből. A BEST OF ANILOGUE díjat a nemzetközi zsűri, a közönségdíjat pedig a budapesti és a bécsi nézők szavazatai alapján adják át december 3-án este, a bécsi Filmcasinóban tartott zárógálán, ahol a díjnyertes filmek mellett a CARTOON D'OR európai rajzfilmdíj öt idei jelöltje is bemutatkozik. 

 A vetítések mellett három, párhuzamos műhelymunka is színesíti a programot. A MESHARRAY stúdió munkatársai a digitális animáció titkaiba avatják be az érdeklődőket. A KÉPRŐL KÉPRE műhely Szoboszlay Péter vezetésével a gyerekeknek mutatja be, hogyan készülnek a hagyományos rajzfilmek. A TOONS AND TUNES című workshop résztvevői pedig a san francisco-i Nik és Nancy Phelps közreműködésével ismerkedhetnek meg az animációs filmek kísérőzenéjének történetével, sőt maguk is kipróbálhatják a rajzfilmes zeneszerzés titkos receptjeit.

A fesztiválnak évek óta nélkülözhetetlen része a VILÁGPANORÁMA, vagyis a 2008-as évben az animációs világban a legnagyobb sikereket elért filmek válogatása. Szintén hagyományossá vált a péntek estétől szombat hajnalig a Toldi moziban zajló, maratoni rajzfilmnézés, az ANIMÁLT ÉJ, ahol a csillagos ötöst kapott vizsgafilmektől egészen a szélsőségesen provokatív művekig több száz alkotás kerül terítékre, frissítők és (pirkadatkor) élénkítő tornagyakorlatok kíséretében.

Bővebben:
www.anilogue.com

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés