bezár
 

art&design

2013. 12. 18.
Éljen az élet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A volt Jugoszlávia mindennapjait bemutató kiállítás nyílt Belgrádban. A február végéig látogatható Éljen az élet (Ziveo zivot) című tárlat az 1950-es és 1990-es évek közötti időszakot idézi fel.

prae.hu

Az átlagos jugoszláv ember hétköznapjairól szóló vándorkiállítást a nyáron már láthatták a szerb fővárosba látogatók, most azonban kibővítve, az élet több területére kiterjesztve nyílt meg újra Belgrádban.
    
A város főutcájának egyik kiállítóhelyén három emeleten rendezték be az interaktív kiállítást, a bemutatott témák között pedig a vásárlás, az öltözködés, a közlekedés, a sport, a szórakozás, a tanulás, a munka és a pihenés is szerepel.
    
A projekt ötletgazdája, Zika Maletkovic a megnyitón azt mondta, hogy ezúttal kiemelt figyelmet fordítottak a sportsikerekre, különösen a szerbiai kosárlabdára. Emellett nagy teret kapnak a "hagyományos" önkiszolgáló áruházak, amelyek polcain az 1950-es évektől az 1990-es évekig forgalmazott jugoszláv gyártmányú élelmiszerek láthatók.
    
Az akkoriban Jugoszláviába látogató turisták máig emlékezhetnek a piros trafikokra, amelyekben az akkori gyorsételeket, szendvicseket és hot-dogot lehetett vásárolni. Egy ilyen trafikot állítottak fel a kiállításon is, a "retró kávézóban" pedig viaszkos vászonnal leterített asztalok mellett fogyasztható el a török kávé.
    
A tárlaton emellett megtekinthetőek a kor zenei előadóinak lemezei, ruhái, cipői, valamint meghallgathatóak a dalaik is. A rögtönzött moziban a legnagyobb jugoszláv alkotásokat, illetve a korabeli tévéműsorokat vetítik az 1970-es évek faszékes szabadtéri mozijainak hangulatában.
    
A vándorkiállítás új részlete az 1960-as évek fogászati rendelője is, amelyben az akkor korszerűnek számító felszerelésekkel ismerkedhet meg a látogató.
    
A szervezők célja bemutatni a sokak által aranykornak nevezett időszakot, amikor Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Szerbia és Macedónia még egy ország volt, és Josip Broz Tito volt az elnöke.
    
A kiállítás első részét mintegy 40 ezren látták, az Éljen az élet (Ziveo zivot) címet viselő nemzetközi tárlat szervezői most is hasonló látogatottságra számítanak.

 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés