bezár
 

irodalom

2013. 12. 18.
Megnyílt az Isztambuli Magyar Kulturális Központ
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új magyar intézet nyitotta meg kapuit, ezúttal Isztambulban. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyitotta meg az Isztambuli Magyar Kulturális Központot 2013. december 17-én. Az avatást követő ünnepségen köszöntőt mondott Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere és Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója.

prae.hu

A Balassi Intézet, amely a magyar kulturális diplomáciát újból egységesen – a külföldi magyar intézetek, tanszékek és lektorátusok munkáját és feladatait egyeztetve, világos koncepció alapján – koordinálja, 4 új magyar intézetet nyit meg. Magyarország kulturdiplomáciai képviseletének rendszere kiemelkedőnek mondható a régióban. Csak összehasonlításul: a 40 milliós Lengyelország 19 országban, 21 városban, a 20 milliós Románia 15 országban, 16 városban tart fenn kulturális képviseletet. Az idén és jövőre megnyíló új intézetekkel Magyarország nemzetközi összehasonlításban is erős kulturdiplomáciai pozíciókhoz jut. A globális politikai és gazdasági rendszer átalakulásában a felértékelődő nemzeti kultúra egyre erőteljesebb szerephez jut a külkapcsolatokban. 

A Balassi Intézet hálózata a múlt hónapban megnyitott pekingi magyar intézettel együtt jelenleg 20 intézetet foglal magában, a most megnyíló isztambuli magyar intézettel és a közel jövőben megnyíló zágrábi és belgrádi magyar intézetekkel  23-ra emelkedik a külföldi magyar intézetek száma. 

Orbán Viktor magyar és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök megállapodása nyomán Törökország idén szeptemberben nyitotta meg a Török Kulturális Központot Budapesten és 2013. december 17-én megnyílt a magyar kulturális központ. Az Isztambuli Magyar Intézet alapításának célja, hogy Európa egyik legdinamikusabban fejlődő kulturális központjában újrapozícionálja a magyar kultúra helyzetét és kulturális téren is erősítse a magyar-török kapcsolatokat, melyek hosszú múltra tekint vissza.

Több magyar vonatkozású dokumentum található a török levéltárakban és nagyon sok magyar emléket őriz az ország. A török-magyar kulturális kapcsolatok jelentőségét is jelzi, hogy az első külföldi magyar intézet éppen Isztambulban nyílt meg 1917-18-ban, melyre közel 100 év után ismét sor kerülhet.

 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés