bezár
 

építészet

2013. 12. 18.
Megtervezte Barcelonát, majd koldusként halt meg
Ildefons Cerdà i Sunyer: Az urbanizáció általános elmélete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ildefons Cerdà i Sunyer (1815-1876) a katalán várostervezés világszerte ismert, és rangján becsült alakja, akinek a nevéhez Barcelona városszövetének 19. századi átalakítása, az új város megtervezése és kialakítása fűződik. Cerdà páratlan építészeti, városfejlesztési örökséget hagyott a világra: annak a városnak az átalakításán, kiterjesztésén dolgozott, a modern Barcelonán, amelyet ma ismer mindenki.

prae.hu

E legendás várostervező-építész  mindent egy lapra föltéve dolgozott fő művén, Barcelona városán. Hiába tett meg azonban mindent szeretett városáért, szomorú sors jutott osztályrészül a számára: előbb elveszítette családi örökségét, és azután, hogy a megbízói nem fizették ki a munkáját, koldusbotra jutva halt meg.

Műve azonban túlélte őt, és a hallhatatlan európai szellemek sorába emelte. Amíg Barcelona áll, Cerdà emlékezete is él, még akkor is, ha politikai és egyéb, nem szakmai megfontolások után, nem valósulhatott meg maradéktalanul az ő elképzelése. 

A szakmai emlékezet szerint voltaképpen e mű 1867-es megjelenése előtt nem lehet urbanisztikáról beszélni. Cerdá pontosan felismerte munkája célját, amikor azt írta: "Az olvasót az emberi gondolkodás teljesen új, érintetlen, szűz tárgykörének tanulmányozásába fogom bevezetni [...]; egy új világot kínálok fel a tudománynak."

Az urbanizáció általános elmélete című alapmű – a  nemzetközi szakirodalom nélkülözhetetlen kézikönyve  – a Városfejlesztés Zrt és a Scolar Kiadó együttes munkájának eredményeként kerül magyar nyelven most először az olvasók kezébe. 

A kötetet 2013. december 17-én este Bajnai László mutatta be a FUGA Budapesti Építészeti Központban.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés