bezár
 

irodalom

2013. 12. 18.
Megjelent Paul Auster és J.M. Coetzee író levelezése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg Paul Auster amerikai író és John Maxwell Coetzee Nobel-díjas dél-afrikai regényíró levelezését megörökítő kötet Itt és most címmel.

prae.hu

Paul Auster és J.M. Cotzee emailfolyama 2008-ban indult, a három éven át tartó levelezés során időről-időre visszakanyarodva olyan kérdésekről beszélgettek, mint például az emberi kapcsolatok és azok belső motivációi, a sport, a gazdasági válság, a nyelv, az irodalom, a képzőművészet és a filmek - mondta el Elekes Dóra, a könyv szerkesztője az MTI-nek.
    
A levelezés indulása előtt semmiféle kapcsolatuk nem volt 2005-ig, amikor Coetzee előszót írt Auster felkérésére az általa szerkesztett centenáriumi Beckett-kiadáshoz. Személyesen 2008-ban találkoztak először, a dél-afrikai író ekkor vetette fel a közös projekt gondolatát: levelezzenek egymással olyan dolgokról, amelyek mindkettőjüket érdeklik és amelyekről akkor beszélgetnének, ha egymás közelében laknának - idézte fel a szerkesztő.
    
A két alkotó tudatos művészként reflektál a felvetett témákra. Az első néhány emailben a barátságról filozofálnak és ezalatt össze is barátkoznak egymással - tette hozzá Elekes Dóra.
    
Arról is beszélgetnek, milyen neveket adnak manapság a szülők a gyerekeinek, majd elemzik azt, hogy a névválasztás miként árulkodik szülő szándékáról és személyiségéről. Elekes Dóra szerint az írók arra a következtetésre jutottak, hogy hiába választanak a szülők semleges, gyakori nevet - mint például az angol nyelvterületen gyakori Enid esetében - előfordulhat, hogy pont ez a semlegesség hat ki a születendő gyerek személyiségére.
    
A két író között szó esik még például a tévénézés és az írás viszonyáról, arról, hogy van-e lelkiismeret-furdalásuk, amikor olvasás helyett tévét néznek. Kifejtik azt is, hogyan viszonyulnak például az elektronikus szerkezetekhez, köztük a mobiltelefonhoz.
    
Elekes Dóra szerint a 352 oldalas levélfolyam olyan, mintha az olvasó egy szellemes, értelmiségi párbeszéd fültanúja volna, amelyben a felek egymás álláspontját tiszteletben tartva, mégis konstruktívan és szenvedélyesen társalognak olyan dolgokról, amelyek  a "laikus", a világ dolgai iránt nyitott olvasókat is érdekelhetik.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés