bezár
 

építészet

2013. 12. 16.
Magyar siker Piránban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szlovénia legnagyobb múltú építészeti rendezvényén, az idén 31. alkalommal megrendezett Piráni Építészeti Napokon, dicsérő oklevelet kapott egy kőszegi családi ház és tervezői, Béres Attila és Balázs Jusztina. A Piranesi-díjat egy olasz épület kapta, szintén dicsérő oklevelet egy afgán épület tervezői vihettek még haza.

prae.hu

A díjat egy olasz közúti beruházás kísérő épületeinek ítélték. A díjazott MoDus Architects építészei az olasz kisvárost, Bressanonet elkerülő körgyűrűt népesítették be különböző építményekkel, amelyek a bírálat szerint elegánsan integrálják a közutat tájépítészeti és építészeti eszközökkel annak környzetébe. A zsűri szerint fontos lenne, hogy egy ennyire alulértékelt és gyakran figyelmen kívül hagyott terület mint a közlekedés is ilyen minőséget, odafigyelést és beazonosítható formajegyeket kapjon.



Dicsérő oklevelet kapott egy szintén olasz építészek tervei alapján készült afgán iskola. A bírálók érékelték az egyszerű, kiérlelt eszközökket megvalósított, szerény keretből megépült iskolát, ami szerintük kivételes lehetőségeket nyújt a használók életének megkönnyítésére, ugyanakkor az épület szimbolizálja egy közösség újrateremtését, újraépítését. Ezeken kívűl érdeme az az erős kapcsolat, amelyet külső és belső, az épület és használói, illetve környezete közt létrehoz.



A magyar díjazott  méltatásában kiemelik a környezeti adottságok, az ősi kőbánya által nyújtott lehetőségek finom kihasználását, határozottan mutatja be, keretezi a szoborszerű sziklarészletet, továbbá példamutató az igényes kivitelezés és az anyagválasztás tekintetében is. Az ház és környezete intim, meditatív atmoszférát teremt.



A szép tengerparti Piránban minden évben megrendezett építészeti napokat kísérő konferenciát hagyományosan egy építészeti kiállítás teszi teljessé az elmúlt két év közép-európai építészetét bemutatva. Minden egyes országból (Ausztria, Horvátország, Csehország, Magyarország, Görögország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia) öt művet választanak ki helyi jelölő szervezetek. Ezek küzül választja ki a minden évben különböző összetételű nemzetközi zsűri a díjazottakat. A díjat a XVIII. században élt, Piránból származott Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) után nevezték el.


A magyar tervezők





A kőszegi házat megnézhetik a 6b.hu-n, illetve meghallgathatják az építésszel készült interjút.
 
fotók: http://www.pida.si
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés