bezár
 

art&design

2013. 12. 12.
Új InterCity járat állít emléket Ripp-Rónai Józsefnek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rippl-Rónai IC néven új InterCity járat indul Budapest és Kaposvár között - közölte a kaposvári önkormányzat csütörtökön az MTI-vel.

prae.hu

 A somogyi megyeszékhely és a főváros között közlekedő új IC névadása része annak a kulturális-turisztikai projektnek, amelynek során Kaposvár város felvállalja Rippl-Rónai József életművének gondozását, tudományos feldolgozását, Kaposvár számára mostantól Rippl-Rónai József több mint egy világhírű festő, ő a város igazi megtestesítője, Kaposvár arca - olvasható a december 15-én 14 órakor a fővárosból induló járatról tájékoztató közleményben.

A tudatos brandépítés jegyében a Magyar Államvasutak - a kulturális projekt támogatójaként - a festőről nevezte el az új, Budapest-Kaposvár vonatjáratát, amelyet a Horvátország felé haladó nemzetközi hálózatba kapcsolt be.

A Rippl-Rónai IC-t a Rippl-Rónai Hazatérése című ünnepi műsor keretében indítják első útjára a Keleti pályaudvar Lotz-csarnokában, ahol Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Szita Károly, Kaposvár polgármestere is beszédet mond.

A kora este Kaposvárra érkező szerelvényt ünnepi műsorral fogadják a somogyi megyeszékhely lakói.

"Rippl-Rónai Kaposvár szülötte, aki már ünnepelt művészként tért vissza Párizsból városunkba" - mondta Kaposvár polgármestere az MTI-nek az új IC járat névadásáról szólva. Hozzátette: évek óta dolgoznak azon, hogy összeforrjon a neves festőművész és Kaposvár neve, ezért lett a vonat jelmondata az, hogy "Rippl-Rónai hazatér".

Az önkormányzat az elmúlt két évben felújította a Kaposváron született, majd a századforduló után, 1902-ben oda visszatért Rippl-Rónai József (1861-1927) egykori lakóházát, a Róma Villát, ahol a világhírű festőművész 1915-től élt és alkotott.

A villa kertjében látogatóközpontot hoztak létre, amelyben elhelyezték az 1900-as években elpusztult, a festőművész által tervezett Andrássy-ebédlő eredetijének pontos és korhű mását.
2014-ben a festő születésnapjához (május 23.) kötődő héten először rendezik meg a Rippl-Rónai Fesztivált, amelynek keretében Rippl-Rónaihoz köthető képzőművészeti kiállítást és nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek.

A korábbi években a Festők városa hangulatfesztivál elnevezésű rendezvénnyel emlékeztek meg a festőművészről. Az először 2000-ben megrendezett fesztivál nevét csütörtöki ülésén változtatta meg a kaposvári közgyűlés.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés