bezár
 

színház

2013. 12. 12.
Ma avatják fel Petress Zsuzsa emléktábláját Budán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ma délután avatják fel a 85 éve születetett színész, primadonna emléktábláját egykori lakóhelyén, a budai Kiss János altábornagy utca 41. számú háznál.

Szkéné színház

Az 1928. december 11-én született, 2001-ben elhunyt Jászai Mari-díjas, Kiváló és Érdemes Művész, a Budapesti Operettszínház örökös tagja volt. Későbbi pályatársa, Felföldi Anikó emlékezik Petress Zsuzsára, az eseményen közreműködik a Budapesti Operettszínház Énekkara, vezényel Drucker Péter karigazgató.
    
Operettek primadonnaszerepeiben, később musicalszerepekben is megtapsolhatta a közönség. Jelentősebb szerepei között volt Erzsi a Bécsi diákokban, Glavari Hanna A víg özvegyben, Szilvia, Cecília A csárdáskirálynőben, Golde a Hegedűs a háztetőn című musicalben. Szerepelt az Állami Áruház (1952) és a Minden kezdet nehéz (1966) című filmekben, számos lemezfelvételt
    
1950-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színművész szakán, osztálytársai között volt Barlay Gusztáv, Ferrari Violetta, Miklósy György. Már 1949-ben a világot jelentő deszkákra lépett, az operett stúdiót vezető Gáspár Margit a vizsgaelőadás után leszerződtette a tehetséges utolsó éves növendéket A dohányon vett kapitány primadonna szerepére.
    
Ugyanebben az évben államosították a Fővárosi Operettszínházat, ahol Gáspár Margit lett az igazgató, ő pedig vitte magával Petress Zsuzsát. 1966-1969 között Miskolcon és Kaposváron játszott, majd ismét a Fővárosi Operettszínház tagja lett.
    
Művészi munkáját 1954-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1974-ben érdemes művész, 1986-ban kiváló művész lett. Hosszantartó, súlyos betegség következtében 2001. március 4-én halt meg Budapesten.

 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés