bezár
 

építészet

2013. 12. 11.
Újragondolt szocialista építészet a FUGA-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mit lehet kezdeni egy szovjet lakóteleppel? - tette fel a kérdést a 2013-as Tallinni Építészeti Biennále (TAB) nemzetközi ötletpályázata, melynek anyagából Recycling Socialism - A szocializmus építészetének újragondolása címmel látható válogatás péntektől a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

prae.hu

A szeptember 4. és 30. között megrendezett nemzetközi építészeti és urbanisztikai fórum idei kurátora a b210 építészcsapat (Karin Tougu, Kadri Klementi, Aet Ader, Kaidi Ois), főszervezője az Észt Építészeti Központ volt. A TAB 2013 a Recycling Socialism témakört járta körül, arra keresve a választ, hogy mit lehet ma "újrahasznosítani" a szocializmus építészetének tereiből, struktúráiból, koncepcióiból és alapanyagaiból; mit érdemes újragondolni a jelen és a jövő szempontjából - tájékoztatta az MTI-t a Magyarországi Észt Intézet.
    
A biennále nemzetközi ötletpályázatán indulóknak olyan megoldásokat kellett bemutatniuk - a Väike-Oismäe lakótelep jövőjének szempontjából legfontosabbnak vélt témákra fókuszálva -, melyekkel sokszínűbbé és élhetőbbé tehető a szocializmusból örökölt városi tér. A pályamunkáknak mind a látványtervet, mind a részletes építészeti megoldások ismertetését tartalmaznia kellett.
    
Väike-Oismäe (Kis Virágdomb) egyike Tallinn három legnagyobb szovjet lakótelepének; az észt főváros tipikus panelkörzeteitől sajátos szerkezete különbözteti meg. Az utópisztikus körváros-ötleten alapuló tervet a szovjet kor sztárépítészei, Mart Port és Malle Meelak jegyezték.
    
A 80-as években épült lakótelep tó körül futó koncentrikus körökből álló alaprajza világos kiindulási struktúrát kínál a további fejlesztésekhez, másfelől korlátokat is jelent, hiszen jól funkcionáló és befejezett egység illúzióját kelti, holott a többi modernista lakókörzethez hasonlóan a környezet és a mindennapi élet egyelőre itt is csak keresik a közös nyelvet.
    
Az ötletpályázatra 86 érvényes pályamunka érkezett, igen különböző megközelítésekkel mind a beavatkozás terjedelme, mind filozófiája tekintetében. A víziók szerzői nagyszabású parkokat, új épületeket és funkciókat, összekötő hidakat és kötélvasutat képzeltek el a lakótelepre, szem előtt tartva az energiatakarékos fejlődést és a lakosság nagyobb mértékű aktivizálását is.
    
A zsűri a moszkvai Sztrelka Intézet diákjainak Dynamo című pályázatát ítélte a legjobbnak, második helyre az olasz Anamorfosis projektet rangsorolta, míg a harmadik az ír David Flynn Architects F23 című pályamunkája lett.
    
Az Észt Intézet szervezésében megvalósuló budapesti kiállításon a pályázati anyagok mintegy fele látható 2014. január 21-ig; a győztes és a zsűri által dicséretben részesített munkák mellett további, érdekes megoldásokat kínáló ötlettervek, köztük a magyar Urban Jungle (Botos András) pályázata is.

 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés