bezár
 

art&design

2013. 12. 08.
Rippl-Rónai hazatér
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2013. december 15-én Budapest és Kaposvár között új intercity járat indul Rippl-Rónai IC néven. A névadás nem véletlen, része annak a kulturális-turisztikai projektnek, melynek során Kaposvár város felvállalja Rippl-Rónai József életművének gondozását, tudományos feldolgozását, biztosítva ezzel, hogy a világszerte egyre elismertebb géniusz, hazánk "első európai festője" az őt megillető helyre kerüljön a nemzetközi képzőművészeti életben. A Magyar Államvasutak Zrt. ezen kezdeményezést segíti az új nemzetközi járat országhatáron belüli elnevezésével.

prae.hu

December 15-én 14 órától – a Rippl-Rónai IC első útjához kötve – ünnepi műsor keretében jelenti be Szita Károly, Kaposvár polgármestere a Rippl-Rónai projekt következő nagy eseményét, a Rippl-Rónai Fesztivál elindítását.

Kaposvár számára mostantól Rippl-Rónai József több mint egy világhírű festő, ő a város igazi megtestesítője, Kaposvár „arca”. Miután az önkormányzat 2012-13-ban felújította a Rippl-Rónai Villát, létrehozta a Rippl-Rónai Látogatóközpontot, melyben elhelyezte az 1900-as években elpusztult eredeti Andrássy-ebédlő pontos és korhű mását, 2014-ben a festő születésének hetében megrendezik az első Rippl-Rónai Fesztivált, melynek keretében minden évben Rippl-Rónaihoz köthető képzőművészeti kiállításra és nemzetközi tudományos konferenciára kerül sor.

A tudatos brand-építés jegyében a Magyar Államvasutak – a kulturális projekt támogatójaként – a festőről nevezte el új, Budapest-Kaposvár vonatjáratát, melyet a Horvátország felé haladó nemzetközi hálózatba kapcsolt be.

2013. december 15-én 14 órakor a téli menetrendváltással egy időben, a Rippl-Rónai Hazatérése című ünnepi műsor keretében hangzik el minden fontos információ a Keleti pályaudvar Lotz-csarnokában.

Program:

14.00 – Dávid Ilona (MÁV Zrt. Elnöke - Vezérigazgató) ünnepi beszéde

14.05  – Ünnepi műsor: Kapócs Zsóka színésznő, Nyári Oszkár színész, a Somogyi Zenekar és tanácosai és az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata, Papp Pala László – vetítés, VJ

14.30 – Szita Károly (Kaposvár polgármestere) ünnepi beszéde

14.45 – A Rippl-Rónai IC indulása Kaposvárra


Forrás: sajtóinformáció.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés