bezár
 

irodalom

2013. 12. 06.
Elhunyt Solymár József író
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Solymár József író 2013. november 28-án, 84 éves korában elhunyt. Hamvait a család szülőfalujában, Mátraballán helyezi örök nyugalomra.

prae.hu

Solymár József 1929-ben született Mátraballán. Három évig járt az ELTE bölcsészkarára, szabad bölcsészként. Már egyetemi évei alatt Vízmosáson című, szülőfalujának a front alatt történt eseményeit feldolgozó kisregényével III. díjat nyert az országos József Attila irodalmi pályázaton. Ezt követően egyetemi tanulmányait berekesztette és az MTI meghívására az Iroda belső munkatársa lett.

A hatvanas években a Hazafias Népfront "íródeákja" volt, majd riporterként az akkor alakuló Magyar Hírlapnál dolgozott. A rendszerváltozás után az Ország-Világ hetilap főszerkesztője lett. Húsz esztendő alatt csaknem húsz regénye és novelláskötete jelent meg. Novelláinak felhasználásával három film is készült ezekben az években: Szemes Mihály rendezésében az Új Gilgames, id. Nádasy László filmje, a Megöltek egy leányt, valamint Zolnay Pál Négy lány című alkotása.

Csaknem húsz év szünet után, a kilencvenes években kezdett ismét alkotni – ekkor lett igazán a Palócföld írója. Szülőfaluja, Mátraballa, és az ott élő emberek voltak számos írásának ihletői, de igen sok kötetet írt az erdélyi szórványban élő fiatalok számára is.

A Magyar Újságírók Közössége 1996-ban Petőfi Sajtószabadság díjjal tüntette ki, s a Mikszáth Kálmán Társaság a Társaság örökös tagjává választotta.

Forrás: Magyar Írószövetség
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés