bezár
 

irodalom

2013. 12. 04.
Pillantás Magyarországra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar kulturális értékek tablójának, összegző jellegű műnek szánják az alkotók a Pillantás Magyarországra című kötetet, amely a Scolar Kiadónál jelent meg.

prae.hu

Illés Andrea, a könyv szerkesztője az MTI-nek elmondta: céljuk egy átfogó munka megalkotása volt, amelyből az olvasók ízelítőt kaphatnak Magyarország kulturális állapotáról.
    
Felidézte, hogy a kötet előzménye a Magyarország világörökségei című album, amely nyolc éve jelent meg, és azóta is a kapható. A szerkesztő szerint a Pillantás Magyarországra ennél átfogóbb vállalkozás, hiszen a kötet természeti, kulturális örökségek mellett bemutatja az ország történelmét is, a honfoglalás korától napjainkig.
    
A Magyarország arcai című fejezetben kaptak helyet a "kulturális ínyencségek" - emelte ki Illés Andrea. A könyv témakörök szerint tekinti át Magyarország sokszínűségét a kultúra tágabb értelmezésében, így a zenei, építészeti, irodalmi, filmes kitekintő mellett külön fejezet foglalkozik a természeti kincsekkel, a világörökségi védettséget élvező értékekkel, a gasztronómiával, a sporttal vagy például a vallási közösségekkel.
    
"Szerettünk volna a turisztikai könyvek mellé egy olyan jól forgatható kötetet, amelyből minden megtudható. A könyv bemutatja mindazt, amire büszkék lehetünk és ami érdekes lehet egy külföldi számára" - tette hozzá a szerkesztő. Megjegyezte, hogy természetesen nem fért el minden a mintegy 300 oldalon, de igyekeztek valamennyi magyar unikumot bemutatni, Lajkó Félixtől a romkocsmákig.
    
A könyv történelmi áttekintőjét történészek, a Történettudományi Intézet és a Közép-Európai Egyetem munkatársai, valamint Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója írta, a kulturális fejezeteket a témakörök szakértői, írók, zenészek, újságírók közreműködésével állították össze.
    
A kötetet mintegy ezer fotó illusztrálja, a képeket például a Magyar Távirati Iroda archívumából vásárolták, emellett több fotós - például Gordon Eszter, Csiffáry Gabriella - segített a képanyag összeállításában.

 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés