bezár
 

film

2013. 11. 29.
Berlinale: Ken Loach életműdíjat kap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Retrospektív vetítéssorozattal és Arany Medve-életműdíjjal köszönti februárban a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Ken Loach brit filmrendezőt.

prae.hu

"Nagyra becsüljük mint rendezőt, és csodáljuk, ahogy a társadalmi igazságtalanságokról humorral beszél filmjeiben" - fogalmazott indoklásában Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója.
    
Loach jelenleg a Jimmy's Hall című életrajzi dráma utómunkáin dolgozik, a hírek szerint ez az utolsó rendezése. A brit filmes négyszer szerepelt munkáival a Berlinale versenyprogramjában, legutóbb 2004-ben a Még egy csók című romantikus komédiával, amely elnyerte a fesztivál ökumenikus zsűrijének díját. Számos elismerése közül kiemelkedik a cannes-i Arany Pálma, amelyet a Felkavar a szélért kapott 2006-ban, az Európai Filmakadémia pedig már 2009-ben életműdíjjal jutalmazta.
    
"Ken Loach a nagyszerű európai rendezők egyike. Több mint ötvenéves pályafutása alatt rendkívüli folytonosságot képviselt, miközben végig innovatív maradt. Az emberek és személyes sorsuk iránti mély érdeklődése és a társadalmi témák iránti elkötelezettsége számos alkotásában jelent meg" - méltatta Kosslick.
   
A rendező Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, filmjei egy ideje nagyobb pénzügyi támogatást kapnak az európai kontinens országaitól, mint Nagy-Britanniától, és nagyobb bevételeket is érnek el a kontinensen, mint a szigetországban - emlékeztetett a The Hollywood Reporter.
    
Az Arany Medve-életműdíj mellett egy sor nagysikerű filmje vetítésével tisztelegnek Loach előtt a Berlinalén. A fesztiválközönség láthatja 1966-ban készült Cathy Came Home című tévéfilmjét, a három évvel későbbi Kes című drámát, amely nemzetközi áttörést hozott számára, a Nevem, Joe című filmjét 1998-ból, az Édes kamaszkor című családi drámát 2002-ből és a Barátom, Erik című, négy éve bemutatott vígjátékát. Az életműdíj átadását követően a fesztiválon a kritikusok által egyik legfontosabbnak tartott filmjét, a Kőzáport vetítik le.
    
A 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál 2014. február 6. és 16. között rendezik.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés