bezár
 

irodalom

2013. 11. 22.
Bemutatják Végh Attila új verseskötetét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új kötettel jelentkezett Végh Attila József Attila-díjas költő, próza- és esszéíró. A pillanat öregkora című verseskötetet hétfőn mutatják be Budapesten.

prae.hu

A Napkút Kiadó gondozásában megjelent kötetet Prágai Tamás író, Végh Attila kollégája és barátja fogja bemutatni a közönségnek. Mint az MTI-nek elmondta, A pillanat öregkora a stílusrétegek összetettsége miatt igen komoly, mondhatni ontológiai problémákat feszegető metafizikus költeményeket tartalmaz, de mellette megjelennek az ironikus és humorral teli versek is.

"Végh Attila kötetcímei általában találóak, A pillanat öregkora viszont egyértelműen a legerősebbek között van, mert látszólag paradoxon a pillanat öregségéről beszélni, mégis a gondolat a pillanat időbeni kiterjeszkedését sugallja" - fogalmazott Prágai Tamás. Mint mondta, ez a fajta felnagyítás maga a költészet is, a figyelem a személyes tapasztalatokra és a nyelvre egyaránt fókuszál.

"E kettő között sétál a figyelmünk ide-oda, ez is A pillanat öregkora egyik törekvése. A pillanat felnagyítása maga a költészet metaforája". Végh Attila 1962-ben született Budapesten. Gödöllőn az Agrártudományi Egyetemen, valamint Debrecenben filozófia szakon szerzett diplomát. Verseket, novellákat, filozófiai esszéket és tanulmányokat ír, publicistaként pedig filmkritikát, interjút, tárcát és recenziót. Első versei az Élet és Irodalomban jelentek meg.

Folyamatosan a Mozgó Világban kezdett verseket és esszéket publikálni a nyolcvanas években. Írásai a Magyar Napló, a Demokrata, a Kortárs, a Kapu, a Magyar Művészeti Fórum, az Ökotáj, a Cédrus, a Napút, az Országépítő, az Új Holnap, az Új Balaton, a Virrasztó, az Ezredvég, a Parnasszus, a Bárka, a Szépirodalmi Figyelő, a Palócföld, a Szegedi Bölcsészfüzetek, a Disputa, az Életünk, az Irodalmi Jelen, a Hitel, a Nagyítás és az Új Forrás című folyóiratban jelentek-jelennek meg. 2012-ben József Attila-díjjal tüntették ki.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés