bezár
 

irodalom

2013. 11. 20.
Gárdonyi Gézáról nyílik kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gárdonyi Géza életének "titkos" oldalát is bemutatja a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása. A láthatatlan ember arcai című, csütörtökön nyíló tárlaton az is kiderül, miért párbajozott többször az író Szegeden töltött évei alatt.

prae.hu

Fiatal újságíróként Gárdonyi Géza három évig dolgozott Szegeden. Ez idő alatt több alkalommal párbajozott: írásai miatt kellett karddal megvédenie becsületét a békés, nyugodt természetű írónak. Az összecsapásokon csak első vérig küzdöttek, a párbajozást azonban ekkor már büntették, így Gárdonyi kétszer is börtönbe került - tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.

A legendás író kultikussá vált regényeit - az Egri csillagokat, az Isten rabjait, a Láthatatlan embert és az Ida regényét - újszerű, formabontó módon mutatják be a tárlat rendezői. Kiállítják többek között az Egri csillagok kéziratának lapjait és a vár ceruzával készült alaprajzát, valamint azt az asztalt, amelyen a legendás alkotás született.

Az Isten rabjai első kiadásának különleges példányát is böngészhetik a tárlat látogatói. A könyv oldalait Gárdonyi saját kezűleg, tollal javította ki, később ezek alapján a javítások alapján jelentették meg a második kiadást.

Gárdonyi Géza saját titkosírást fejlesztett ki az 1900-as évek elején: ebben a formában vezette naplóit és különböző noteszeit. A családban tréfásan "tibetűknek" nevezték az írást, amelyet jóval halála után, az 1960-as években tudtak csak megfejteni. A tárlat több eredeti, ezzel a rendkívül bonyolult titkosírással készült jegyzetet és dokumentumot bemutat.
A gyermekeket egyenruha- és fegyvermásolatokkal várják, a kicsik török és magyar vitézzé válhatnak a kiállítás falai között.

A nagyobbak egri csillagos Honfoglalót játszhatnak, majd a titkosírás rejtélyének nyomába eredhetnek. A kiállításon a játékos elemek mellett az író több személyes tárgyát – többek között írógépét, pipáját, pecsétnyomóját, vándorbotját - bemutatják.

A Szegeden március közepéig látható kiállítás a Dobó István Vármúzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös vándortárlata.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés