bezár
 

art&design

2013. 11. 19.
Új művészeti ösztöndíj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fischer György (1956-2012) Munkácsy-díjas szobrászművész emlékére jótékonysági kiállítás nyílik november 30-án a művész egykori lakhelyén, Zalaegerszegen, a Báthory utcában. A bevételből a ZAZEE Kulturális Egyesület képzőművészeti ösztöndíjat hoz létre, amellyel a tehetséges fiatal alkotók művészi fejlődését, pályán maradását kívánják elősegíteni.

prae.hu

A vásárlással egybekötött tárlaton a tanítványok, barátok, tisztelők által felajánlott képzőművészeti alkotásokat mutatják be.

A művészeti ösztöndíjat Fischer György örököseinek kezdeményezésére hozták létre. A család erre a célra felajánlott egy Fischer György alkotást is, amelyet a vásárlók között sorsolnak majd ki - mondta el Wettstein Tamás, a ZAZEE Kulturális Egyesület elnöke a szobrász egykori műtermében tartott keddi sajtótájékoztatón.

A szervezők szándéka szerint a jótékonysági kiállítás és vásár bevételéből biztosítani tudják a képzőművészeti ösztöndíj létrehozásához szükséges alaptőkét. A Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíjjal azoknak a fiataloknak szeretnének segítséget nyújtani, akik már leérettségiztek, de még nem sikerült felvételt nyerniük a képző- vagy iparművészeti főiskolára.

Az anyagi támogatás mellett szakmai segítséget is kapnak, "befutott" művészekkel konzultációs lehetőséget biztosítanak számukra, jövő év májusában pedig a zalai megyeszékhelyen, az Ady iskola (Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény) galériájában szerveznek munkájukból kiállítást - ismertette Tóth Norbert, az iskola művésztanára, Fischer György volt tanítványa.

Felidézte, hogy mestere pályafutása során bíztatta, ösztönözte a fiatalokat, támogatta a kiállításaikat, segítette a pályán maradásukat.

Fischer György 1956-ban született Siklóson. A pécsi művészeti gimnázium elvégzése után a képzőművészeti főiskolán folytatta tanulmányait, ahol Somogyi József volt a mestere. Derkovits-ösztöndíjasként 1982-ben került Zalaegerszegre, ahol jelentős szerepet vállalt az Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnázium megszervezésében, szakmai programjának kialakításában.

Szobrászként egyedit alkotott, kisplasztikáinak jellegzetes formavilága volt. Köztéri alkotásai közül a legismertebb az Országépítő című bronzszobor, amely civil összefogás eredményeként 2002-ben került posztamensre Zalaegerszegen.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés